NanoKnife: Το σύγχρονο όπλο ενάντια σε ανεγχείρητους όγκους


Η Κύπρος πρωτοστατεί σε διεθνές επίπεδο στην εφαρμογή του σύγχρονου όπλου ενάντια σε ανεγχείρητους όγκους Παγκρέατος και Ήπατος

 

Την παγκοσμίως καινοτόμο μέθοδο καταστροφής όγκων NanoKnife/IRE - μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση, εφαρμόζει με επιτυχία το εξειδικευμένο “Κέντρο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος” το οποίο φιλοξενείται στο American Medical Center, αποτελώντας ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, που παρέχει στους ασθενείς την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία σε υψηλό επίπεδο.

Η διεθνώς καθιερωμένη αυτή θεραπευτική προσέγγιση, αφορά τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο στο πάγκρεας, στο ήπαρ ή άλλα συμπαγή όργανα στα οποία ο όγκος δεν μπορεί να εξαιρεθεί χειρουργικά και στα οποία θα πρέπει σχεδόν πάντα να συνοδεύεται με παράλληλη συστηματική χημειοθεραπεία. Η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας έχει επιφέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα αυξάνοντας το χρόνο επιβίωσης στο διπλάσιο ακόμη και το τριπλάσιο παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή.

Η εξειδικευμένη Ομάδα Χειρουργικής Ογκολογίας του Κέντρου Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων-Παγκρέατος με επικεφαλής τον Εξειδικευμένο Χειρουργό Δρ. Αθανάσιο Πέτρου και τον επίσης ειδικό άμεσο συνεργάτη του Δρ. Νεοφύτου Κυριάκο, έχει πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σειρά χειρουργικών NanoKnife/IRE  με απόλυτη επιτυχία, μηδενική θνητότητα και νοσηρότητα. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μέγιστη τιμή και καταξίωση για το κέντρο. Τα πρώτα περιστατικά θεραπείας ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο συμπλήρωσαν ήδη μια τριετία μετεγχειρητικής παρακολούθησης, με αποτελέσματα που ξεπερνούν ακόμη και τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα αποτελώντας έτσι αντικείμενο παρουσίασης σε έγκυρα ιατρικά έντυπα και πρόσκλησης διεθνή συνέδρια.

Ο χρόνος εφαρμογής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά σύντομος, με την καταστροφή να ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά και πραγματοποιείται αποκλειστικά την ομάδα των εξειδικευμένων χειρουργών του κέντρου και την συνδρομή ειδικών παρακλινικών με σκοπό την απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή της μεθόδου.

Ο συνδυασμός της μεθόδου NanoKnife/IRE με συμπληρωματική χημειοθεραπεία έχει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την επιβεβαιωμένη αύξηση του συνολικού προσδόκιμου ζωής του ασθενούς και την πολύπλευρη βελτίωση της ποιότητας.

Η θεραπεία NanoKnife/IRE εφαρμόζεται από την εξειδικευμένη ομάδα του κέντρου μας, στις ακόλουθες ογκολογικές παθήσεις:
• Καρκίνος του παγκρέατος (τοπικά προχωρημένος)
• Ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου ή άλλες κακοήθειες
• Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλοι πρωτοπαθείς όγκοι του ήπατος
• Όγκοι των χοληφόρων
• Ενδοπεριτοναϊκοί όγκοι συμπαγών σπλάχνων

H μάχη ενάντια στον καρκίνο, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει πραγματικά γιγαντωθεί και τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή. Η βοήθεια της βασισμένης στην έρευνα τεχνολογίας, η εξειδικευμένη χειρουργική προσέγγιση, και η δημιουργία πολυθεματικών ογκολογικών ομάδων μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά την μάχη ενάντια στον καρκίνο με στόχο ο καρκίνος από ανυπέρβλητη μάστιγα να μεταβληθεί σε μία χρόνια ασθένεια.