"Να κλείσει το οδόφραγμα στη Δερύνεια"

Τη λήψη πολιτικών αλλά και οικονομικών μέτρων που θα επιφέρουν κόστος στο κατοχικό καθεστώς, ζητούν τουλάχιστον τρία κόμματα που χθες συνυπόγραψαν το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ με τις τοποθετήσεις τους τις τελευταίες ημέρες ζητούν κλείσιμο κάποιων ή όλων των οδοφραγμάτων καθώς επίσης και την αφαίρεση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συνεργατών του στην ψευδοκυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαπδόπουλος, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του όσο και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εκφράζει τον προβληματισμό του για τα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση σε νομικό επίπεδο της Τουρκίας και προτείνει μέτρα που θα επιφέρουν κόστος στο ψευδοκράτος.


Πιο συγκεκριμένα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προτείνει μεταξύ άλλων άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων που ενθαρρύνουν την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Αμμοχώστου. Σημειώνει πως θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του οδοφράγματος της Δερύνειας για την καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης προτείνει να ανακληθούν επιλεκτικά διαβατήρια, συγκεκριμένων αξιωματούχων του ψευδοκράτους όπως ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, του Υπουργικού του Συμβουλίου και οποιουδήποτε άλλου εμπλέκεται με την απόφαση για την Αμμόχωστο.

Από την πλευρά του το ΕΛΑΜ κάλεσε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το εσφαλμένο, όπως το χαρακτηρίζει δόγμα του κατευνασμού, και να προχωρήσει οριστικά στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, καθώς επίσης και να άρει κλιμακωτά τις ταυτότητες των Τουρκοκυπρίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΔΕΚ, που πριν από μια εβδομάδα, παρουσίασε τις έξι προτάσεις της για το Κυπριακό στις οποίες περιλαμβάνεται και πρόταση για αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας των οδοφραγμάτων. Συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ προτείνει να επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων κατόχων ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και να μην επιτρέπεται η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και υπηκόων τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων και υπηκόων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Επίσης προτείνει την κήρυξη ως παράνομου του αεροδρομίου Τύμπου και προειδοποίηση των αεροπορικών εταιριών που θα το χρησιμοποιούν για λήψη δικαστικών ή/και άλλων μέτρων σε βάρος τους.

Μάλιστα ζητεί την καθολική αντικατάσταση των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει πως στην αίτηση παραλαβής από τους πολίτες να περιλαμβάνεται πρόνοια καταδίκης και αποχής από ενέργειες που συνιστούν υπονόμευση του κράτους ή και απόσχιση τμήματός του. Η πρόνοια να αφορά το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Εθνικό Συμβούλιο, εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν στο οποίο τονίζει ότι στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, ενώ επαναλαμβάνει την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των ΗΕ.

Επίσης σημειώνει πως χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παρελθόν της «Επιτροπής», το επείγον δίλημμα για Βαρωσιώτες και η άλλη άποψη

Προσθέτει ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει».

Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο, «επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης  περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος.

Σημείωσε ότι «αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», είπε, καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.