Να ανησυχεί η Κύπρος από τον νέο κοροναϊό;


Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα του νέου κοροναϊού,  συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ), που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Οι υγιειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Μάλιστα, ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αυστραλία. 

Πρόκειται για άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα.

 Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΫ.

 Όπως ανέφερε στο SigmaLive η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμοξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Μακάριου νοσοκομείου, Μαρία Κολιού, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό κοροναϊό ο οποίος συνδέθηκε με αγορά στην οποία πωλούνταν άγρια ζώα. 

Υπάρχει μια θεωρία με βάση την οποία οι νεοφανείς νόσοι σχετίζονται με την αποξύλωση δασών όπου κατοικούν ζώα και πουλιά που μεταφέρουν άγνωστους ιούς, τόνισε. 

Όσον αφορά την Κύπρο, ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού είναι μικρός, ανέφερε , ωστόσο δεν είναι μηδενικός. 

Πρέπει, είπε, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από τα αρμόδια κέντρα για πρόληψη. 


ΠΗΓΗ:sigmalive.com