N. Κάρουλλας: Στροφή σε επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα

Ο όμιλος εταιρειών Κάρμα ιδρύθηκε το 1985 από τον Πάμπο Κάρουλλα με στόχο την ανάπτυξη ακινήτων στις παραθαλάσσιες περιοχές της ελεύθερη επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά το χαμό του ιδρυτή της εταιρείας το 2009, ο όμιλος συνεχίζει τη δυναμική του πορεία με διάδοχο τον Νικόλα Κάρουλλα μαζί με τους αξιόλογους συνεργάτες του. Η εταιρεία ήταν υποψήφια στα IN Business Awards, στην κατηγορία Ανάπτυξη Γης – Κατασκευές και την παρουσιάζει, ο CEO της Νικόλας Κάρουλλας.

ΘΕΜΑ: inbusinessnews.reporter.com.cy

Ο όμιλος

Σήμερα, ο όμιλος αποτελείται από 10 εταιρείες και έχει παραδώσει πέραν των 4.000 ακινήτων και 120 συγκροτημάτων. Στην πορεία και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς, ο όμιλος έχει επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες όπως η ενοικίαση και συντήρηση ακινήτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του. Μέρος του ομίλου είναι και το πρωτοποριακό συγκρότημα αναψυχής που βρίσκεται στο κέντρο του Πρωταρά Eden Square.


Οι προκλήσεις

Σίγουρα η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η μετάβαση από την εποχή του πατέρα μου στη δική μας νέα εποχή, χωρίς προηγούμενη πείρα. Να πρέπει να αναγκαστείς να οδηγήσεις ένα καράβι με υποχρεώσεις εκατομμυρίων σε μια περίοδο κρίσης, εννοείται πως φάνταζε ακατόρθωτο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο δανεισμός, έλλειψη ρευστότητας και ο αύξηση του ανταγωνισμού έχοντας πλέον πάρα πολλά μεταχειρισμένα ακίνητα στην αγορά ήταν οι κύριες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς για εμάς, υπήρχαν γερές υποδομές και ένα πολύ καλό όνομα που μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.


Η επόμενη δεκαετία

Θεωρώ ότι μπαίνουμε πλέον σε μια νέα πορεία, σε ένα νέο κύκλο, ο οποίος θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτά που μέχρι σήμερα ξέραμε. Έχουν διαφοροποιηθεί οι απαιτήσεις, αλλά και το είδος των αγοραστών με τα προηγούμενα χρόνια. Ως όμιλος, έχουμε θέσει στόχο να επικεντρωθούμε σε μικρό αριθμό, αλλά πολύ στοχευμένων έργων με έμφαση στη λειτουργικότητα και design. Έχουμε κάνει ήδη, μια στροφή σε επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα όπως, η ανέγερση εμπορικών αναπτύξεων, μικρών τουριστικών μονάδων και σύντομα θα ανακοινώσουμε και τη συμμετοχή μας στο πρώτο πανεπιστήμιο στην επαρχία Αμμοχώστου.

 

Το μέλλον

Την οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και στις γειτονικές χώρες, το τραπεζικό σύστημα και την καθυστέρηση του κράτους στο να κάνει τομές σε υπηρεσίες που δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μας.


Το όραμα

Καταρχάς, να υλοποιηθούν οι στόχοι, οι οποίοι έχουμε θέσει για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια και αναφέραμε πιο πάνω. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καλό portfolio επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς. Με την κατάλληλη ανθρώπινη ομάδα η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ανταπεξέλθει και να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρα μας. Σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας είναι να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό μας γεμίζει χαρά και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε.


Facts & Figures

Προσωπικό: 148

Γραφεία:

Κύπρο: 2

Αθήνα: 1

Dubai: 1

Hong Kong: 1

Shenzhen, Kίνα: 1

Κάιρο, Αίγυπτος: 1