Μπορείτε να χαρίσετε ωάρια και σπέρμα με αμοιβή 1000 ευρώ

Η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος και ωαρίων παγκοσμίως από τον περασμένο Μάιο και στην Κύπρο – Πλέον όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να χαρίζουν σπέρμα ή ωάρια για να βοηθήσουν ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν έναντι χρηματικής αμοιβής – Θα βρείτε την κλινική στη Λευκωσία – Ο Peter Reeslev CEO του Cryos International μιλά στη Cyprus Times 

Ελπίδα σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν στην Κύπρο δίνει η Cryos. Με έδρα την Δανία η παγκόσμια τράπεζα σπέρματος και ωαρίων από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται και στην Κύπρο, αν και ακόμη η εδώ παρουσία της δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή. Ο CEO του Cryos International Peter Reeslev, σε μία μίνι συνέντευξη στη Cyprus Timesδίνει όλες τις πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.


ΘΕΜΑ:CYPRUSTIMES.COM


Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο του Cryos. Από πότε βρίσκεται στην Κύπρο;

Η Cryos international ιδρύθηκε το 1987 στη Δανία και σήμερα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος στον κόσμο. Η Cryos παρέχει σπέρμα από δότες από μια συλλογή με περισσότερους από 1000 δότες σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής περισσότερα απο 65000 παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτή την διαδικασία. Επίσης η Cryos ίδρυσε μια διεθνής τράπεζα ωαρίων στη Φλόριντα της Αμερικής και τώρα επιθυμεί να ξεκινήσει τράπεζα ωαρίων στη Κύπρο.

Υπολογίζουμε ότι η Cryos όχι μόνο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εισόδηματα στην Κύπρο, αλλά μπορεί επίσης έμμεσα να αναπτύξει ένα παράδεισο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ευρώπη, όπως έχει κάνει με τους δότες σπέρματος στη Δανία.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να ταξιδέψουν στην Κύπρο αναζητώντας λύσεις μέσω της διασυνοριακής αναπαραγωγικής περίθαλψης υποστηρίζοντας τις τοπικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, την τουριστική βιομηχανία κλπ. Η Δανία έχει περιγραφεί από το Harvard Business School και την Copenhagen Business School ως «ένα σύμπλεγμα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» με εισπράξεις των περίπου €120 εκατατομμυρίων  ανά έτος. Ελπίζουμε ότι η Cryos θα δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύμπλεγμα στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, η Cryos ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τις τοπικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα νοσοκομεία για ερευνητικούς σκοπούς και για να προωθήσει την ανάπτυξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγικής ιατρικής στην Κύπρο σύμφωνα με υψηλά ηθικά και επιστημονικά πρότυπα. Η Cryos θα είναι σε θέση να βοηθήσει ντόπιους ασθενείς που θα υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβασείς π.χ. για θεραπεία καρκίνου ή για κοινωνικούς λόγους, διασφαλίζοντας έτσι τη γονιμότητά τους στο μέλλον μέσω της κρυοσυντήρησης σπέρματος ή ωαρίων.

Υπάρχει ενδιαφέρον από γυναίκες να δωρίσουν τα ωάρια τους στην Κύπρο;

Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν ύπαρχει ενδιαφέρον, αλλά έχουμε λάβει θετικές αντιδράσεις από τότε που ξεκινήσαμε τις διαδικτυακές  μας πλατφόρμες και τις επικοινωνιακές μας δραστηριότητες για να προσκαλέσουμε δότριες ωαρίων στη Κύπρο.

Τι πρέπει να γνωρίζει μία γυναίκα που ενδιαφέρεται να δωρίσει τα ωάρια της;

Θα την παρακαλούσα αρχικά να επισκεφθείτε τον κάτω συνδεσμο https://eggdonor-cy.cryosinternational.com/διαδικασία-δωρεάς-ωαρίων για πληροφορίες.

Μέχρι σήμερα πόσες δωρεές έγιναν;

Η Cryos μόλις έχει ξεκινήσει τη διαδικασία και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δωρεά.

Τα ωάρια της χρησιμοποιούνται μόνο στην Κύπρο ή στέλνονται και στο εξωτερικό;

Τα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για θεραπείες που πραγματοποιούνται στις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης της Κύπρου, αλλά με την πάροδο του χρόνου μερικά ωάρια θα μπορούν να σταλούν στο εξωτερικό, καθώς και να εισάγουμε ωάρια από άλλες χώρες για τα ζευγάρια που επισκέπτονται την Κύπρο για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποιήσης.

Υπάρχουν φόβοι για αιμομιξία;

Βεβαίως όχι. Και πρέπει να μιλάμε για συγγένεια εξ’ αίματος και όχι αιμομιξία! Ο σχετικός νόμος στην Κύπρο ορίζει σαν όριο τη δημιουργία μιας μόνο οικογένειας από κάθε δότρια.

Ποια είναι τα κίνητρα για να προχωρήσει μία γυναίκα σε αυτή την πράξη; Δίνονται κάποια χρήματα ως αμοιβή;

Η δωρεά ωαρίων είναι μια πράξη αλτρουισμού και ένδειξη συμπάθειας και συμπαράστασης μεταξύ των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δωρεάς ωαρίων, οι γυναίκες θα χρειαστεί να επισκεφτούν το γιατρό πολλές φορές σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων για να πάρουν τη φαρμακευτική τους αγωγή καθώς και για να εξεταστούν. Για το χρόνο και τη φυσική τους δέσμευση, οι δότριες θα λάβουν χρηματική αποζημίωση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ με μέγιστο ποσό τα €1.000.

Στη Cryos εκτός από δωρεάν ωαρίων γίνεται και δωρεά σπέρματος;

Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση δωρεάς σπέρματος και ωαρίων στο χώρο μας, αλλά εν τω μεταξύ έχουμε συμφωνήσει με τοπικές κλινικές να πραγματοποιούνται εκεί οι δωρεές.

Η Cryos είναι η μοναδική τράπεζα ωαρίων και σπέρματος στην Κύπρο;

Είμαστε η μόνη διεθνής τράπεζα σπέρματος και ωαρίων στην Κύπρο και μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του πεδίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγης  στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Κύπρο.

Πληρώνει κάποιος για να πάρει ωάρια ή σπέρματα από τη Cryos;

Ναι, έτσι συμβαίνει σε πολλές χώρες, αλλά μπορούν και κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης να αγοράσουν τα ωάρια από την Cryos.

Η περαιτέρω διαδικασία ποια είναι; Από τη στιγμή της δωρεάς μέχρι την εγκυμοσύνη. Όλες οι διαδικασίες γίνονται στην Κύπρο;

Μετά τις δωρεές, οι δότες και οι δότριες δεν χρειάζονται να κάνουν περαιτέρω βήματα. Οι δωρεές για τους Κύπριους κατοίκους είναι ανώνυμες και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ δωρητών και δεκτριών.