Μπορεί ο Τζόνσον να αγνοήσει τον νόμο;


Το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, έλαβε τη βασιλική επικύρωση και έγινε νόμος. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο κύκλος του επιμένουν ότι το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Τι λέει ο νόμος

  • Ορίζει ότι έως τις 19 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει ικανοποιήσει μια από τις δύο αυτές προϋποθέσεις:

1) Να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ, η οποία στη συνέχεια να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

2) Να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

  • Εάν τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η μορφή και η ακριβής διατύπωση της επιστολής.

  • Εάν η ΕΕ συμφωνήσει σε παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Τζόσον πρέπει να αποδεχθεί άμεσα την παράταση.

  • Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει παράταση έως μια διαφορετική ημερομηνία, τότε ο Τζόνσον πρέπει να αποδεχθεί αυτή την παράταση εντός δύο ημερών, εκτός κι αν την απορρίψει το Κοινοβούλιο.

  • Εάν ικανοποιηθεί κάποια από αυτές τις προϋποθέσεις μετά την αποστολή της επιστολής, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει ή να τροποποιήσει την επιστολή.

Παράκαμψη;

Η εφημερίδα «Telegraph» ανέφερε ότι η ομάδα του Τζόνσον έχει εκπονήσει σχέδια για να «σαμποτάρει» την όποια παράταση του Brexit χωρίς να παραβιάζει τον νόμο. Ένα σχέδιο θα ήταν ο πρωθυπουργός να στείλει μια συνοδευτική επιστολή μαζί με το αίτημα για παράταση, στην οποία να τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία καθυστέρηση πέραν της 31ης Οκτωβρίου, δήλωσε πηγή, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα συναινέσουν σε μια ακόμα καθυστέρηση. Η όποια παράταση απαιτεί ομόφωνη έγκριση. Ωστόσο, ο Τζόναθαν Σάμπσιον, πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι μια τέτοια επιστολή δεν θα ήταν νόμιμη.

Απόρρητα έγγραφα

Εν τω μεταξύ, τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων της κυβέρνησης που αφορούν τις προετοιμασίες της για το no deal Brexit αποφάσισε η Βουλή των Κοινοτήτων. Τη σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο βουλευτής των Τόρις και πρώην γενικός εισαγγελέας, Ντόμινικ Γκριβ, ζητώντας να επιτραπεί στη Βουλή να ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα έγγραφα αλλά και να δημοσιευθούν ιδιωτικά μηνύματα κυβερνητικών αξιωματούχων που σχετίζονται με την πρόσφατη απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης του βουλευτή των Τόρις Ντόμινικ Γκριβ, η κυβέρνηση υποχρεούται να δημοσιοποιήσει:

  • Όλα τα προσωπικά μηνύματα ανάμεσα σε εννέα συμβούλους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Ντόμινικ Κάμινγκς, στενός συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, από τις 23 Ιουλίου μέχρι την αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

  • Όλα τα έγγραφα της κυβέρνησης από τις 23 Ιουλίου που σχετίζονται με το no deal Brexit.

Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι σήμερα. Πάντως, θεωρείται απίθανο πως η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη απόφαση του Κοινοβουλίου.