Μπήκαν στα Βαρώσια οι Τούρκοι-Προχωρούν με το άνοιγμα της πόλης


Την απόφασή τους να προχώρησουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση κάνουν πράξη οι Τούρκοι.  

Στο πλαίσιο αυτό, μέλη της ομάδας καταγραφής που συστάθηκε, μαζί με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, μπήκαν σήμερα στα Βαρώσια και ξεκίνησαν τις εργασίες καταγραφής. 


«Έχουμε κάποια αδρά στοιχεία στα χέρια μας. Αυτά πρέπει να τα επικαιροποιήσουμε», ανέφερε μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού NTV ο Κουντρέτ Οζερσάι, τονίζοντας πως επιταχύνονται οι εργασίες για το άνοιγμα της «πόλης φάντασμα», όπως είναι γνωστά τα Βαρώσια, και λέγοντας ότι «σήμερα προχωρούμε στην εφαρμογή της απόφασης για την καταγραφή».


Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε είπε ότι το ψευδοκράτος, πριν κάνουν ένα βήμα θα πρέπει να δουν την κατάσταση των περιουσιών, «που ανήκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες, τους Ε/κ». Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι έλαβαν απόφαση να κάνουν την εργασία αυτή της καταγραφής χωρίς να παραβιαστούν τα ατομικά αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ.

«Τώρα προχωράμε στην εφαρμογή. Θα κάνουμε σιγά σιγά έρευνα επί του εδάφους για την κατάσταση αυτών των κτιρίων, της υποδομής της πόλης, την κατάσταση των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της έρευνας θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής. Τη στασιμότητα των κλειστών Βαρωσίων, το να μείνουν έτσι, δεν το δεχόμαστε».

Δεν μπορεί, συνέχισε, να συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στις περιουσίες εκεί να μην έχουν κανένα δεσμό/επαφή. Θα κάνουμε την περιοχή μέρος της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. «Αυτό θα γίνει μονομιάς ή σταδιακά, θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας που γίνεται. Η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί».

Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό, σημείωσε, να συμβεί αυτό μια φορά-να ανοίξουν δηλαδή τα Βαρώσια στην ολότητά τους μονομιάς-ίσως σταδιακά, συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί και ως «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το στάτους κβο να συνεχιστεί, «να σπάσουμε αυτή την δομή».
 

Θα ανοίξουν υπό τ/κ διοίκηση,

δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ
Η εργασία για τα Βαρώσια δεν αφορά μόνο την καταγραφή του αριθμού των ερειπωμένων ή κατεστραμμένων κτιρίων στην περίκλειστη πόλη, αλλά και την καταγραφή των εγγράφων και τίτλων ιδιοκτησίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων και εκείνων του ΕΒΚΑΦ, ανέφερε ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ.

Μετά από συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Τατάρ ρωτήθηκε εάν σήμερα άρχισε η καταγραφή από τη σχετική ομάδα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Απάντησε ότι σε αυτή την καταγραφή συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα έγγραφα είτε από το «τμήμα» βακουφίων, είτε από αλλού και μέσω της Άγκυρας περιλαμβανομένων. Μετά την καταγραφή θα γίνουν και άλλα βήματα, αλλά η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Δεν μπορώ να δώσω τώρα ημερομηνία, αλλά πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η περιοχή για εγκατάσταση υπό τ/κ διοίκηση».

Απαράδεκτη κίνηση

που επιβαρύνει το κλίμα
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ υπογραμμίζει πως «δυστυχώς σήμερα υλοποιείται η είσοδος Τουρκοκύπριων, αλλά και Τούρκων εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου. H παράνομη εδαφική προέκταση των διοικητικών ορίων του ψευδοκράτους που επιχειρείται είναι απαράδεκτη και καταπατά παράφορα όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μιλούν ξεκάθαρα για επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της».

«Είναι τραγικό το γεγονός και καθόλου ενθαρρυντικό πως 45 χρόνια μετά, αντί να υπάρξει πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας και των Τ/κ για επίλυση του κυπριακού προχωρούν σε αυτή την προκλητικότατη ενέργεια που καθόλου δε βοηθά, και σίγουρα δεν πείθει για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

 

Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, η σημερινή κίνηση που έρχεται να προστεθεί στην συνεχιζόμενη παρανομία εντός της ΑΟΖ μας επιβαρύνει περισσότερο το αρνητικό κλίμα στο Κυπριακό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

 

Επιβεβαιώνονται οι στόχοι

τους για εποικισμό

«H σημερινή προκλητική και καταδικαστέα ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τόσο τους στόχους του για εποικισμό της πόλης όσο και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.