Μπέρδεμα με το Διάταγμα / H ώρα που καταργούνται τα SMS


Σύγχυση προκλήθηκε σχετικά με την ώρα που θα ισχύσει η κατάργηση των SMS

Η Κύπρος από αύριο Πέμπτη (21/5) περνά στη Β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων. Εξάλλου, προς αυτή τη κατεύθυνση την Τετάρτη (20/5) εκδόθηκε το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. 


Όμως όπως διαπιστώσαμε για το όλο ζήτημα προκλήθηκε σύγχυση ως προς την ώρα που θα ισχύσει η πλήρης κατάργηση των SMS, αφού κάποιοι αναφέρουν εσφαλμένα, ότι από τις 12 τα μεσάνυχτα θα επιτρέπεται η μετακίνηση, χωρίς να χρειάζεται η αποστολή μηνύματος. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο Διάταγμα οι νέοι κανονισμοί, μεταξύ αυτών και η κατάργηση της αποστολής SMS, τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 π.μ. της 21ης Μάϊου και όχι προηγουμένως. 

ξηγηκγβκ

Αυτή εξάλλου είναι και η ενημέρωση που έχει και η Αστυνομία και η οποία θα συνεχίσει τους ελέγχους για τις μετακινήσεις πεζών και οχημάτων.

Τι ισχύει από αύριο

Εκδόθηκε την Τετάρτη το νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, με το οποίο επιτρέπεται από την 21η Μαΐου η λειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, ενώ επαναλειτουργούν και οι υπηρεσίες εστίασης μόνο σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους. Από 23 Μαΐου επιτρέπεται η πρόσβαση σε παραλίες, καθώς και ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας.

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς που περιέχονται στο διάταγμα, απαγορεύεται η πρόσβαση σε παιδότοπους και κλειστούς χώρους αθλήσεως, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτούς. Στους κλειστούς χώρους αθλήσεως περιλαμβάνονται και τα κλειστά κολυμβητήρια, πλην των εγκαταστάσεων τις οποίες υποδεικνύει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού μόνο για προπονήσεις αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και στον Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, χωρίς όμως να γίνεται χρήση αποδυτηρίων και/ή γυμναστηρίων και άλλων παρεμφερών υποδομών, νοουμένου ότι οι μετέχοντες στην προπόνηση δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, περιλαμβανομένου και του προπονητή.

Επιτρέπεται επίσης η ομαδική ή ατομική άθληση/εκγύμναση σε ανοιχτούς χώρους, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα και τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Νοείται ότι, δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων και/ή κλειστών γυμναστηρίων και/ή οποιωνδήποτε άλλων κλειστών αθλητικών και παρεμφερών υποδομών.

Επίσης επιτρέπεται η παρουσία και συναθροίσεις προσώπων σε οικίες, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά οικία, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

Επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση και πρόσβαση σε πάρκα, εξαιρουμένων των παιδότοπων, και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι και  μαρίνες, όπως επίσης και η λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, νοουμένου ότι οι συναθροίσεις δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων παιδιών.

Απαγορεύονται οι μαζικές ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις, συναυλίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, υπαίθρια πανηγύρια, καθώς και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών και άλλων αθλητικών αγώνων.  

Επιτρέπεται από τις 06.00 π.μ. της 23ης Μαΐου 2020, ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας, σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους και οι θρησκευτικές τελετές, όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, νοουμένου ότι τηρούνται οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Ακόμη, παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των πιο κάτω επιχειρήσεων:

(α) Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με εξαίρεση όπου οι ιδιοκτήτες ή/και διαχειριστές έχουν συνάψει ή/και θα συνάψουν σχετικές συμφωνίες για:

  • (i)    Προσωρινή φιλοξενία προσώπων τα οποία θα παραμείνουν από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης∙
  • (ii)   προσωρινή φιλοξενία ξένων περιηγητών, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψουν στις χώρες μόνιμης διαμονής τους∙
  • (iii)   διπλωματικές αποστολές Κρατών ή/και διεθνών Οργανισμών με τα οποία /με τους οποίους η Δημοκρατία έχει συνομολογήσει διμερείς διακρατικές συμφωνίες ή διεθνείς συμβάσεις για προσωρινή φιλοξενία ξένων υπηκόων, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατόν να επιστρέψουν στις χώρες μόνιμης διαμονής τους∙
  • (iv)   φιλοξενία αιτητών ασύλου/ ατόμων που αιτούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας ή άλλων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού∙
  • (v)  προσωρινή φιλοξενία επαγγελματιών υγείας και άλλου προσωπικού, το οποίο εργάζεται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, για σκοπούς αντιμετώπισης του Κορωνοϊού∙

(β)  εμπορικά κέντρα (malls)∙

(γ)  κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων∙

(δ)  θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.λπ.), παιδότοποι∙

(ε) πάροχοι υπηρεσιών εδάφους σε τρίτους ή αυτοεξυπηρετούμενους (third party ground handlers or self-handlers), ως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 65 των περί Πολιτικής Αεροπορίας Νόμων 2019 έως 2020, εξαιρουμένων αυτών που εξυπηρετούν τις πτήσεις που επιτρέπονται, δυνάμει των περί Πολιτικής Αεροπορίας Διαταγμάτων∙

(στ) καζίνο∙

(ζ)   νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικοί χώροι∙

(η)  λειτουργία αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων και συλλόγων, εξαιρουμένων των εξωτερικών χώρων εστίασής τους, οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν υπό τους όρους που τίθενται στον Κανονισμό 2.11 του παρόντος Διατάγματος και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας∙

(θ)    πρακτορεία τυχερών παιγνίων, έως τις 05.59 της 23ης Μαΐου 2020∙      

(ι)   βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, έως τις 05.59 π.μ. της 1ης Ιουνίου 2020∙ και

(κ)    επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που βρίσκονται εντός κλειστών εμπορικών κέντρων (malls), εξαιρουμένων των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου τροφίμων (π.χ. υπεραγορές):

Νοείται ότι, όλες οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τις εργασίες τους διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών που δεν άπτονται της εξυπηρέτησης κοινού, με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, αναφέρεται.  

Στο διάταγμα προστίθεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και κέντρων δερματοστιξίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.  

Ακόμη, επιτρέπεται υπό τους όρους που καθορίζονται κατωτέρω και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία υπηρεσιών εστίασης που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, και κυλικεία ή/και χώρους εστίασης αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων και συλλόγων.  

Οι υπηρεσίες προς το κοινό στις ανωτέρω επιχειρήσεις παρέχονται μόνο σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων. Ο όρος «ανοιχτός εξωτερικός χώρος», έχει την έννοια η οποία του αποδίδεται από τις πρόνοιες του  περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Νόμο. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Όπου υπάρχουν μπαρ στις εν λόγω επιχειρήσεις δεν θα δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση και η χρήση και λειτουργία τους περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την προπαρασκευή φαγητών ή ποτών από τους εργαζομένους και απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση του κοινού από το μπαρ. Ακόμη, η λειτουργία παιδότοπων σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης απαγορεύεται.  

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί πρέπει να τηρούν μέτρα ασφάλειας και υγείας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Αναφέρεται επίσης ότι όλες οι επιχειρήσεις που δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση, καθώς και τα γραφεία του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία εξυπηρετούν κοινό, οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης, τουλάχιστον δύο μέτρων, η οποία πρέπει να τηρείται από τους πολίτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους, τόσο εντός όσο και εκτός των υποστατικών και δεν επιτρέπεται η παρουσία στον ίδιο χώρο,  δηλαδή  στο χώρο εξυπηρέτησης,  ανά πάσα στιγμή αριθμού ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, πέραν του ενός ατόμου ανά 8 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.  Επιπρόσθετα, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Εξάλλου, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κοινό, καθώς και στα γραφεία του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα καθώς και Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξυπηρετούν κοινό και στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, περιλαμβανομένων και των δημόσιων συγκοινωνιών, στα εργοτάξια, στα κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, και στις επιχειρήσεις εστίασης.  

Oι εργοδότες οφείλουν να παρέχουν στους εργαζόμενούς τους προστατευτικές μάσκες προσώπου και γάντια, όπου ισχύει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Ακόμη, απαγορεύεται η διακίνηση των εργαζομένων και προμηθευτών εντός των υπό αναφορά επιχειρήσεων χωρίς τη χρήση προστατευτικών μασκών προσώπου και γαντιών, όπου ισχύει σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και εργοδότες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Από τις 06.00 π.μ. της 23ης Μαΐου 2020, οι προηγούμενες πρόνοιες ισχύουν και για τους εργαζόμενους σε τυχερά παιγνίδια, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, από τις 06.00 π.μ. της 1ης Ιουνίου 2020, οι προηγούμενες πρόνοιες ισχύoυν και για τους εργαζόμενους σε βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. 

Τα  φαρμακεία   και  υπεραγορές  τροφίμων  εξυπηρετούν  κατά  τις  καθημερινές  ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει)  από  την ώρα έναρξης  της λειτουργίας τους έως τις 10.00 π.μ. αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας με κατάλογο που έχει δημοσιευθεί,  ημερομηνίας 29 Απριλίου 2020, ή/και σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρησή του, άτομα εξήντα 60 ετών και άνω και άτομα με αναπηρίες.  

Επίσης, επιτρέπεται από τις 06.00 π.μ. της 23ης Μαΐου 2020, η πρόσβαση σε παραλίες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Οποιοδήποτε πρόσωπο εισέρχεται παράνομα στη Δημοκρατία από μη ελεγχόμενο σημείο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο ή/και διαμέσου θαλάσσης, τίθεται από την είσοδό του για 14 μέρες σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας) που υποδεικνύει η Δημοκρατία. Ακόμη, οποιοδήποτε πρόσωπο βρίσκεται από την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος σε υποχρεωτική απομόνωση (καραντίνα), συνεχίζει την υποχρεωτική απομόνωση μέχρι τη λήξη αυτής.  

Επιτρέπονται μετακινήσεις ιδιωτικών σκαφών μεταξύ αδειοδοτημένων χώρων ελλιμενισμού εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας, για σκοπούς συντήρησης και επισκευής, καθώς και για σκοπούς αναψυχής εντός της επικράτειας της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι οι επιβάτες και πλήρωμα δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών. 

Πηγή:offsite.com.cy