Μπάχαλο στα κατεχόμενα για το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης βορείως της Αμμοχώστου


Το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σεργίου συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στους εταίρους στην «κυβέρνηση» και μετά την ακύρωση χθες του «διατάγματος» που είχε αρχικά εγκριθεί για τα ισχύοντα στην εν λόγω περιοχή μέχρι να τεθεί το σχέδιο σε εφαρμογή, σήμερα ήρθαν ο επεξηγήσεις για να αιτιολογήσουν την σύγχυση που επικράτησε.

Να σημειωθεί ότι το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης εκκρεμεί εδώ και χρόνια, είχε ετοιμασθεί από την προηγούμενη τετρακομματική «κυβέρνηση» όπου συμμετείχε το κόμμα του Λαού, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία και υποστηρίζει τον αρχικό σχεδιασμό, αλλά όχι και ο σημερινός του εταίρος που είναι το κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και του Λαού, στην τελική μορφή του αναπτυξιακού σχεδίου, είχε εγκριθεί από το «υπουργικό συμβούλιο» ένα διάταγμα για έξι μήνες, το οποίο έληξε χθες. Οι διαφωνίες όμως μεταξύ των «συγκυβερνώντων» παραμένουν και ενόσω η τελική μορφή του σχεδίου δεν έχει συμφωνηθεί, το «υπουργείο εσωτερικών» έστειλε στην «πρωθυπουργία» νέο «διάταγμα» για την περιοχή, το οποίο και δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα του κράτους» προχθές και άρα τέθηκε σε ισχύ.

Χθες όμως, το «πρωθυπουργικό γραφείο» ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την «γενική εισαγγελία» αναίρεσαν το εν λόγω «διάταγμα» επειδή δεν είχε ημερομηνία λήξης και δεν θεωρούσε κεκτημένο δικαίωμα κάποιες αναπτύξεις που έγιναν ήδη στην περιοχή. Μάλιστα σημείωσε ότι το «διάταγμα» δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» κατά λάθος, όπως έγραφε η ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας».

Σύμφωνα με την Κίπρις, χθες αργά το βράδυ οι εταίροι της «κυβέρνησης» κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση για το θέμα και επανέφεραν το «διάταγμα» που ίσχυε αρχικά για άλλο ένα μήνα. Έτσι, το πολεοδομικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής βορείως της Αμμοχώστου παίρνει παράταση χρόνου για άλλο ένα μήνα.

Σήμερα το πρωί το «υπουργείο εσωτερικών» ανακοίνωσε ότι το αρχικό «διάταγμα» (που είχε δημοσιευθεί και είχε ετοιμασθεί από το «υπουργείο») δεν τέθηκε σε ισχύ λόγω «δικαστικής απόφασης» καθώς τα «διατάγματα» πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης κι αυτό δεν είχε. Γι’ αυτό επανήλθαν, όπως αναφέρεται, στο προηγούμενο διάταγμα, που όμως δεν έχει διαφορά με το τελευταίο που τελικά αναιρέθηκε. Στην ανακοίνωση του «υπουργείου» γίνεται αναφορά και σε παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ για το θέμα.

Ο σύνδεσμος εργολάβων, που θέλει την άμεση εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου ανάπτυξης και όχι την ισχύ «διαταγμάτων» για το καθεστώς και τους όρους ανάπτυξης της περιοχής, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πορεία με αυτοκίνητα στις 21 Ιουλίου για να διαμαρτυρηθεί για την όλη κατάσταση. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση με οχήματα δεν θα γίνει μόνο στην Λευκωσία αλλά σε κάθε πόλη.

Η Γενί Ντουζέν φιλοξενεί δηλώσεις πολιτών από την περιοχή Αμμοχώστου – Τρικώμου – Αγίου Σεργίου που κάνουν λόγο σε αβεβαιότητα και ασάφεια και πάλι και εκφράζουν ο καθένας τις απόψεις του για το βαθμό ανάπτυξης της κάθε αστικής δομής και των γεωργικών εκτάσεων.

«Πραγματικά δεν μπορούμε πλέον να πιστέψουμε αυτό που γίνεται» ανέφερε σε σχόλιό του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν επικρίνοντας ιδιαίτερα την αναφορά περί «κατά λάθους δημοσίευσης» του «διατάγματος» και κατηγόρησε την «κυβέρνηση» ότι «σέρνει την χώρα στο χάος».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ