Χαλαρώσεις μέτρων: Εβδομάδα αποφάσεων


Στην τελευταία εβδομάδα του lockdown που επιβλήθηκε εισέρχεται η Κύπρος, με την επιδημιολογική εικόνα να είναι μεν καλύτερη, ωστόσο, το φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό.

Τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την ομάδα των επιδημιολόγων, λίγες μέρες προτού εκπνεύσουν τα αυστηρά μέτρα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 και αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και προτάσεις για το πώς μπορεί να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τους Επιδημιολόγους, ο Φεβρουάριος θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο μια μεταβατική περίοδος παρά μια περίοδος χαλάρωσης. 

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, «έχουμε ήδη την Εθνική Αναφορά σήμερα την τελευταία που μας δείχνει κάποια στοιχεία, όμως μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε και επιπλέον στοιχεία, τα οποία ίσως να είναι και ενισχυτικά αυτών που βλέπουμε ήδη. Θα δούμε και καλύτερα μέχρι τότε τις νοσηλείες, γιατί αυτό είναι περισσότερο η μεγαλύτερη παράμετρος και η πιο σημαντική. Άρα, θα δούμε πως εξελίσσονται οι νοσηλείες και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας , που ήταν και η βασική παράμετρος που μας έφερε μέχρι την αυστηροποίηση των μέτρων. Και σίγουρα θα μεταφερθούν και εισηγήσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από την Επιτροπή που αυτή την στιγμή ετοιμάζει το σχέδιο αποκλιμάκωσης και θα συζητηθεί ίσως με βάση τα ως τότε δεδομένα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε».

Η βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα, οφείλεται στα μέτρα τα οποία βρίσκονταν σε ισχύ τον Δεκέμβριο, με τον κ. Τσιούτη να σημειώνει πως «θέλουμε να δούμε να μειώνεται ακόμα περισσότερο γιατί οι χαλαρώσεις θα φέρουν έξαρση και αυτή η έξαρση πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να εντοπιστεί εγκαίρως και να μην μας φέρει σε καταστάσεις των προηγούμενων εβδομάδων». 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η χώρα θα ρίξει στην μάχη ένα από τα όπλα που είχε εξ αρχής, αυτό των μαζικών τεστ. Η Κύπρος κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε ότι έχει να κάνει με τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού. Έτσι, και στην σταδιακή άρση που θα επέλθει από την πρώτη βδομάδα Φεβρουαρίου, η στρατηγική της σταδιακής εξόδου από το lockdown προβλέπει διενέργεια μαζικών rapid τεστ.

.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com