Αμμόχωστος: Μούχτην ενοίκιο για 17 ακίνητα πρώην ΣΚΤ



Σε εκατοντάδες κοινότητες και αρκετούς δήμους θα διατεθούν 305 ακίνητα αξίας €57 εκατ. του πρώην Συνεργατισμού, τα οποία σήμερα διαχειρίζεται η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχεία (ΚΕΔΙΠΕΣ).

 

Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απόκτηση 309 ακινήτων του Συνεργατισμού αξίας €82 εκατ., από τα οποία τα 305 θα διατεθούν στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και στα υπόλοιπα θα στεγαστούν κυβερνητικές υπηρεσίες.

 

Με την απόκτηση των ακινήτων από το κράτος θα υπάρξει ισόποση μείωση της οφειλής της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος.

  

Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τη μορφή μίσθωσης έναντι συμβολικού αντίτιμου ίσου με το 0,3% της τιμής απόκτησης του ακινήτου. Για παράδειγμα, εάν η αξία ενός ακινήτου είναι €100 χιλ. τότε ο δήμος ή κοινότητα θα καταβάλλει €300 τον χρόνο. Η μίσθωση θα είναι για 20 χρόνια με προοπτική ανανέωσης για άλλα 20 χρόνια.

 

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» παρουσιάζει το πλάνο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση των ακινήτων σε 14 δήμους και 153 κοινότητες:


● Επαρχία Λευκωσίας, θα διατεθούν 93 ακίνητα σε έξι δήμους και 44 κοινότητες.
● Επαρχία Λεμεσός, θα διατεθούν 106 ακίνητα σε έναν δήμο και σε 52 κοινότητες.
● Επαρχία Λάρνακας, θα παραχωρηθούν 31 ακίνητα σε τρεις δήμους  και 21 κοινότητες.
● Επαρχία Πάφου, θα παραχωρηθούν 58 ακίνητα σε 33 κοινότητες και σε έναν δήμο.
Επαρχία Αμμοχώστου, θα διατεθούν 17 ακίνητα σε τρεις δήμους και σε οκτώ κοινότητες.

 

Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» ότι ήδη σε πολλά ακίνητα στεγάζονται υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων. Επίσης, αναμένεται να μεταφερθούν υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες τώρα στεγάζονται σε κτήρια που ενοικιάζουν. Αξίζει να σημειωθεί πως στις τοπικές Αρχές παραχωρήθηκαν και 30 οικόπεδα του Συνεργατισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης, ενώ η πλειονότητα των αποθηκών της πρώην ΣΚΤ έχει παραχωρηθεί στις κοινότητες.
Να σημειωθεί, όμως, ότι τα ακίνητα δεν θα διατεθούν άμεσα στις τοπικές Αρχές καθώς πρέπει να ακολουθηθεί μια σειρά διαδικασιών. Συγκεκριμένα, θα γίνει εκτίμηση των ακίνητων, θα ετοιμαστούν τα συμβόλαια των μισθώσεων, θα εξεταστεί κατά πόσο προκύπτει κρατική ενίσχυση, ενώ θα ελεγχθούν και νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία. 


Στο μεταξύ, τρία ακίνητα αξίας €22 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών:

- Το κτήριο όπου στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού αξίας €3,2 εκατ., τώρα θα στεγαστεί το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

- 10ώροφο κτήριο στη λεωφόρο Πρόδρομου στη Λευκωσία στο οποίο ήδη στεγάζονται το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και υπηρεσίες του τμήματος Μεταλλείων και Περιβάλλοντος.

- Κτήριο στην οδό Κωστή Παλαμά στη Λευκωσία το οποίο γειτνιάζει με το υπουργείο Οικονομικών. Στο κτήριο θα μεταφερθούν τα εξωτερικά ιατρεία και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες από το παλαιό νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Η απόφαση της Κυβέρνησης αφορά και στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό αξίας €3,2 εκατ., το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως θεατρικός χώρος.

Πάντως, σε σχέση με τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των πόλεων η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει νομικούς σκοπέλους ειδικά με το ζήτημα των θέσμιων ενοικιαστών.

Στο μεταξύ, πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η β’ φάση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης σε σχέση με τα ακίνητα που θα αξιοποιήσει το κράτος για να στεγαστούν υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες. Πρόκειται για 30 ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές για να στεγαστούν κυβερνητικά τμήματα.

ΠΗΓΗ:philenews.com