Μόνο 30% των περσινών τουριστών θα έρθουν φέτος στην Κύπρο


Μόνο το 30% των 4 εκατομμυρίων τουριστών, που ήρθαν πέρσι στην Κύπρο, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φέτος η Κύπρος, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, ο οποίος είπε πως αναμφίβολα η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τον κυπριακό τουρισμό και κριτήριο για όλα θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της Κύπρου, όσο και των χωρών που αναμένονται τουρίστες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μιλώντας στο 1ο Διακρατικό συνέδριο Κύπρου-Ελλάδας, με θέμα “Τουρισμός: Το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο και την Ελλάδα”, ο κ. Περδίος είπε ότι οι τουρίστες που αναμένονται φέτος θα προέρχονται κατά 50% από τις παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και της Ρωσίας και κατά 35% από άλλες χώρες (Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισραήλ, Ελλάδα), ενώ ένα 15% θα είναι Κύπριοι.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο σχεδιασμό για κοινά τουριστικά πακέτα με την Ελλάδα και το  Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην προσέλκυση τουριστών από μακρινές αγορές.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η εταιρεία fmw financial media way και η αθηναϊκή εφημερίδα “Ναυτεμπορική” και σε αυτό μίλησαν πλην του Υφυπουργού Τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, ο Πρόεδρος του ACTA, Βασίλης Σταματάρης και ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΕΟΤ -Εξωτερικού Κύπρου, Θεόδωρος Θαλασσινός.

Από την Ελλάδα, μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHatta, Λύσανδρος Τσιλίδης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της fmw και δημοσιογράφος Ιωσήφ Ιωσήφ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι αναμένει μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων από την κυβέρνηση θα επαναλειτουργήσουν περισσότερα ξενοδοχεία. Όπως εξήγησε οι ξενοδόχοι ζήτησαν ειδικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, προκειμένου να ανοίξουν τις μονάδες τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου, Βασίλης Σταματάρης, είπε ότι άρχισε να παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον από Κύπριους ταξιδιώτες για διακοπές στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, το αεροπλάνο θα πρέπει να θεωρείται ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης.

Ο Προϊστάμενος του ΕΟΤ στην Κύπρο, Θεόδωρος Θαλασσινός, εξέφρασε την αισιοδοξία πως παρά τα προβλήματα θα γίνουν αρκετά ταξίδια μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας, ενώ μίλησε και για την ανάγκη σχεδιασμών την επόμενη της πανδημίας, που αφορά τα κοινά τουριστικά πακέτα Κύπρου-Ελλάδας και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων της Ελλάδας, Λύσανδρος Τσιλίδης, είπε ότι τα οικονομικά δεδομένα των επαγγελματιών του τουρισμού στη χώρα είναι πολύ δύσκολα και εξέφρασε την αμφιβολία του κατά πόσον θα λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιλίδης είπε ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να στηρίξουν με δημοσιονομικά μέτρα τους επαγγελματίες, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

Εξέφρασε ακόμα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Κύπρο καθώς έχουν κοινούς στόχους στον τουρισμό.

Για τις τιμές που θα προσφερθούν φέτος τα πακέτα στην Ελλάδα, είπε ότι θα είναι πιο φθηνά από άλλες χρονιές.

Υποστηρικτής της εκδήλωσης ήταν ο Τουριστικός Οργανισμός Top Kinisis.

Tο conference μεταδιδόταν “ζωντανά” από τις ιστοσελίδες naftempοriki.gr, nomisma.com.cy και fmwconferenes.com.

Πηγή: ΚΘΠΕ