Το Μοναστηράκι Αγίας Νάπας το 1944 και 1970!




Η ιστορία της περιοχής χρονολογείται από τον 14ο αιώνα οπότε οι Λουζινιανοί ανέγειραν το μοναστήρι της Αγίας Νάπας και ανακατασκεύασαν το Υδραγωγείο. Μετά το κτίσιμο του μοναστηριού πολλοί άρχισαν να φθάνουν εκεί, άλλοι ως προμηθευτές των μοναχών και άλλοι ως απλοί επισκέπτες.

Το χωριό της Αγίας Νάπας άρχισε να δημιουργείται ως μια μικρή κοινότητα γύρω από τη Μονή που μετατράπηκε σε πόλη κατά τα τέλη του 20ου αιώνα. Αμέσως μετά την ίδρυση του χωριού, μερικά από τα δωμάτια του μοναστηριού άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της κοινότητας, ιδιαίτερα σαν αίθουσες διδασκαλίας για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

Το μοναστήρι και το χωριό πήραν το όνομά τους από την αρχαία Ελληνική λέξη Νάπη, που σημαίνει “Δασώδης κοιλάδα ή φαράγγι”. Στη χάρη της Παναγίας καταφθάνουν καθημερινώς για να προσκυνήσουν και για να ζωστούν τη γονοποιούσα ζώνη της Αγίας Νάπας πολλές δύστοκες και άτεκνες γυναίκες.


Το κείμενο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση



Η πληθυσμιακή αύξηση του χωριού, όμως επέβαλε την ανέγερση νέας εκκλησίας το 1990. Ο νέος ναός, κτισμένος στα νοτιοδυτικά της μονής, αφιερώθηκε κι αυτός στην Παναγία. Αμφότεροι οι ναοί πανηγυρίζουν στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου.

Μοναστηράκι Αγίας Νάπας 1970:

Μοναστηράκι Αγίας Νάπας 1944:



ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΝΑΠΑ ΚΟΚΚΙΝΟΧΩΡΙΑ