Μόλις δύο τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο



Συνολικά 2 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή (08/5), 891 τα κρούσματα στο σύνολο στην Κύπρο.

Εννέα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διασωληνωμένοι συνολικά πέντε ασθενείς, ένας στην ΜΕΘ Λεμεσού και τέσσερις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάστασή τους είναι κρίσημη αλλά σταθερή. Σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δρ. Κωστρίκης: "Οι χαμηλοί αριθμοί μας γεμίζουν αισιοδοξία για τη συνέχεια. Συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα της Α' φάσης χάλαρωσης. Είμαστε ενθαρρυμένοι αλλά παραμένουμε συγκρατημένοι. Τα βήματά μας πρέπει να είναι μελετημένα. "

Δρ. Λοιζου: "Σύμφωνα με το διάταγμα επανάρχιζαν οι επισκέψεις στα νοσηλευτήρια για επείγοντα και μη επείγοντα περιστατικά. Η άρση της απαγόρευσης ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση για όλα, αλλά ειδικά για τα δημόσια, που νοσήλευαν και ένα μεγάλο αριθμό υπόπτων περιστατικών καθώς και περιστατικα με την νόσο. Η αρχική φοβία του κόσμου γρήγορα ξεπεράστηκε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσέλευση. Στα νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου, η λειτουργία των οποίων είχε επηρεαστεί σημαντικά, εξετάστηκαν 242 και 159 ασθενείς.

Ο κόσμος εμπιστεύεται τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και σταδιακά αρχίζει να εμπεδώνεται ένα αίσθημα ασφάλειας. Δεν πρέπει να φοβάται να αναζητά έγκυρα ιατρική βοήθεια

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι η ραχοκοκαλιά κάθε προσπάθειας είναι τα ισχυρά και ανθεκτικά συστήματα υγείας. Η πανδημία έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ισχυρά συστήματα. Χωρίς υγιή δημόσιο τομέα δεν μπορει να εξασφαλιτεί η δημόσια υγεία.

Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για το μέλλον. Επενδύοντας στην υγεία σήμερα, σώζουμε ζωές στο μέλλον. Οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν για το τι μαθήματα πήραμε. Σαν λαός ξεχνάμε ευκολα, αυτή τη φορά δεν πρέπει να το κάνουμε."