Μιχάλης Χατζημιχαήλ για Κυριακού Πελαγία: Από το χωράφι στο στούντιο - Ήταν άνθρωπος με ήθος και ηθική


Η Κυριακού Πελαγία έπρεπε να φθάσει σχεδόν τα 60 της χρόνια για να αρχίσει η μεταμόρφωσή της από απλή «αγρότισσα» στη «μαστόρισσα» του κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού.


Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε ο άνθρωπος που την ανακάλυψε, την βοήθησε να αναδειχθεί, ενώ της κόλλησε και το παρατσούκλι «μαστόρισσα». Ο καταξιωμένος ερμηνευτής και μελετητής της κυπριακής μουσικής παράδοσης, ο κύριος Μιχάλης Χατζημιχαήλ.

Αρχικά δήλωσε, «Πέρα από την καταπληκτική φωνή είναι και μια σπουδαία λαϊκή ποιήτρια αλλά και στο τσιάττισμα τα κατάφερνε όσο λίγοι. Ήταν σε όλα της πραγματική «μαστόρισσα».»

Ο κ. Μιχάλης Χατζήμιχαηλ αν και πέρασαν πολλά χρόνια θυμάται την πρώτη μέρα από την συνεργασία τους λέγοντας: «Την πρώτη μέρα πήγα στο χωράφι που έκοφκε ελιές για να την πάρω στο στούντιο, την πήγα σπίτι και την περίμενα να ετοιμαστεί για να πάμε στο στούντιο».
Μάλιστα, η Κυριακού τότε του είπε «άφησα τα περβόλια μου, άφησα τις ελιές μου και έφερές μου μικρόφωνα να αλλάξω τις δουλειές μου». Ευτυχώς που τις άλλαξε και έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κυπριακού τραγουδιού, συμπλήρωσε ο κ. Μιχάλης.

Η συνεργασία τους κράτησε ακριβώς 17 χρόνια με αποκλειστικό δικαίωμα συνεργασίας. Ο κ. Μιχάλης Χατζήμιχαηλ χαρακτήρισε την Κυριακού ως ειλικρινή και αφοπλιστική, τύπος ευθύς και αυθόρμητος, με ήθος και ηθική που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες αυτού του τόπου και αν δεν ήσουν κοινωνός των αρχών αυτόν δύσκολα θα σε εμπιστευόταν.

Τέλος, ο κ. Μιχάλης έχει ετοιμάσει τον επικήδειο που θα της πει σήμερα στη κηδεία της. Θα τη συνοδεύσουν με κυπριακά τραγούδια στην τελευταία της κατοικία.

Δείτε το απόσπασμα: