Μειώθηκε το έγκλημα - Αυξήθηκαν οι βιασμοί και οι βόμβες

astunomiacarΜείωση του εγκλήματος κατά 16% καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2013, ωστόσο, η παράλληλη αύξηση δύο συγκεκριμένων μορφών εγκλήματος, στις υποθέσεις βιασμών και στις εκρήξεις βομβών, προβληματίζει σοβαρά.

Η τελευταία χαρτογράφηση του εγκλήματος ικανοποιεί σε γενικές γραμμές την Αστυνομία, η οποία ωστόσο επαγρυπνεί, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιες μορφές αδικημάτων παρουσιάζουν ανοδική τάση.

Σύμφωνα με έκθεση της Αστυνομίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην οποία καταγράφεται η εικόνα του εγκλήματος τους τελευταίους έξι μήνες, παρατηρείται μείωση κατά 323 υποθέσεις, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Συγκεκριμένα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 καταγγέλθηκαν 3.966 σοβαρά εγκλήματα, την αντίστοιχη περίοδο του 2013 καταγγέλθηκαν 3.643 εγκλήματα. Η μείωση αυτή αποδίδεται στα μέτρα της Αστυνομίας, αλλά και στα μέτρα που πήραν οι ίδιοι οι πολίτες.

Μειώσεις παρατηρούνται στους φόνους, στις απόπειρες φόνου, στις ληστείες, στις διαρρήξεις και στις κλοπές.

Αύξηση καταγράφεται στις υποθέσεις βιασμών και στις εκρήξεις βομβών. Σύμφωνα με τον πίνακα σοβαρού εγκλήματος, φέτος καταγράφηκαν πέντε φόνοι έναντι εννιά πέρσι, πέντε απόπειρες φόνου όπως και πέρσι, αλλά και 13 περιπτώσεις βιασμών σε σύγκριση με 8 πέρσι. Επίσης καταγράφηκαν 133 εμπρησμοί σε σχέση με 153 πέρσι και 65 ληστείες σε σχέση με 161.

Η κατάσταση με τα ναρκωτικά είναι σχεδόν όμοια, αφού φέτος εξετάστηκαν 534 υποθέσεις σε σχέση με 557 το 2012. Αύξηση παρατηρείται στις υποθέσεις καταστροφής περιουσιών με εκρηκτικές ύλες, όπου φέτος καταγγέλθηκαν 21 σε σύγκριση με 19 τον περασμένο χρόνο.

 

Πηγή:philenews.com