Μητσοτάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για νέο πλαίσιο συναντίληψης στο κυπριακό


Στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στην εποχή Κυριάκου Μητσοτάκη στάληκαν κατά την κοινή διάσκεψη τύπου που παράθεσαν στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβαν την ετοιμότητα Ελλάδας-Κύπρου για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού, θέτοντας τις γραμμές τους, ενώ αναφέρθηκαν και στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε ενημέρωση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με το κυπριακό, τις τουρκικές προκλήσεις σε θάλασσα και ξηρά, ενόψει της επικείμενης συνάντησης που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλωσορίζει την εξέλιξη αυτή και να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα προκύψει ένα «νέο πλαίσιο συναντίληψης» μεταξύ των δύο ηγετών. Φράση η οποία ήδη συζητείται και δημιουργεί ερωτηματικά.


"Στο πνεύμα αυτό εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη και του κ. Ακκιντζί και τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα", ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός 


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της λύσης του κυπριακού θα πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, τονίζοντας πως δεν νοείται λύση με αυτά τα στοιχεία σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε από την πλευρά του την προσήλωση Κύπρου-Ελλάδας στη λύση του κυπριακού όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα, τονίζοντας όμως πως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται υπερπρονόμια της μιας κοινότητας έναντι της άλλης.


"Θα προσέλθω στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.Εξάλλου, κοινή θέση  με τον Φίλο Πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εν λόγω χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς", ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Αναστασιάδης και Μητσοτάκης στάθηκαν ιδιαίτερα στην ενίσχυση και εμβάθυνση των τριμερών συνεργασιών με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστίνη καθώς επίσης και αξιοποίηση της Συνόδου των 7 Μεσογειακών Κρατών-μελών του Νότου.


"Επανέλαβα τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τα συνέχισε η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση, και εμείς ευχόμαστε να ‘πατήσουμε΄ πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών, στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.