Το μητρώο παιδόφιλων δεν ελέγχεται δικαστικώς


Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου με την οποία να κηρύσσεται παράνομη η πράξη συμπερίληψης των στοιχείων στο Αρχείο Καταδικασθέντων, το οποίο τηρεί η Αστυνομία, επιδίωξε καταδικασθείς για σεξουαλικό αδίκημα σε βάρος ανήλικης.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά καταγράφονται σε απόφαση του Δικαστηρίου, το εν λόγω πρόσωπο καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2014, από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της άσεμνης επίθεσης εναντίον 13χρονης. Αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Τρία χρόνια μετά, ο καταδικασθείς εξασφάλισε Πιστοποιητικό Λευκού Ποινικού Μητρώου, καθότι βάσει του σχετικού νόμου, η καταδίκη είχε παραγραφεί.

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2018, του επιδόθηκε επιστολή εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας με την οποία πληροφορείτο ότι τα στοιχεία του έχουν καταχωρηθεί στο Αρχείο Καταδικασθέντων που τηρεί η Αστυνομία στη βάση των προνοιών του Νόμου περί Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών. 

Επιπλέον, ενημερωνόταν ότι σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο είχε υποχρέωση κοινοποίησης στην Αστυνομία των στοιχείων του, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, μετά την αρχική κοινοποίηση.

Το Δικαστήριο μελετώντας την υπόθεση υπέδειξε ότι «με την προσβαλλόμενη απόφαση γνωστοποιείται στον αιτητή η εγγραφή των στοιχείων του στο Αρχείο Καταδικασθέντων που τηρεί η Αστυνομία... Τα στοιχεία του αιτητή, ήτοι μεταξύ άλλων, διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής, τρείς φωτογραφίες του, δακτυλικά αποτυπώματα, ύψος, δεδομένα σχετικά με το γενετικό του προφίλ (DNA) και οι κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί, καθώς και ο συνήθης τρόπος δράσης αυτού, καταχωρήθηκαν στο Αρχείο Καταδικασθέντων της Αστυνομίας, λόγω της προηγούμενης καταδίκης του».

Υπό αυτά τα δεδομένα, η διαπίστωση του δικαστηρίου ήταν ότι «οι αρμόδιες αστυνομικές Αρχές της Δημοκρατίας, με στόχο την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση αδικημάτων, οδηγήθηκαν στη λήψη της προσβαλλόμενης απόφασης, με την εγγραφή συγκεκριμένων στοιχείων του αιτητή στο Αρχείο Καταδικασθέντων, εγγραφή που συνιστά την προσβαλλόμενη απόφαση.

Έπεται συνεπώς ότι, με την προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει στην ουσία καταργηθεί οποιοδήποτε δικαίωμα του αιτητή, αλλά ούτε και ενέχει οποιεσδήποτε έννομες συνέπειες έναντί του». Η απουσία επηρεασμού δικαιώματος, καθιστούσε την επίδικη απόφαση ως πράξη η οποία δεν δύναται να ελεγχθεί δικαστικώς με προσφυγή. Ως εκ τούτου, η προσφυγή απορρίφθηκε χωρίς να αποδοθεί η θεραπεία η οποία εζητείτο.

Πηγή:philenews