Μητροπολίτης Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος: Δεν μπορούμε να εξαγοράζουμε τη συγχώρεση


Ανήμερα της εορτής της Αγίας Ισαποστόλου και Πρωτομάρτυρος Θέκλης, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο πανηγυρίζον παραθαλάσσιο εξωκλήσι της Αγίας Θέκλης, πλαισιούμενος από το ιερατείο Σωτήρας και άλλους κληρικούς της Μητροπόλεως.

Στον μεστό θεολογικό του λόγο κατά την ώρα του θείου κηρύγματος, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται προς τιμή της εορταζούσης αγίας.

Η παραβολή των 10 παρθένων, αποτελεί τμήμα του ιερού ευαγγελίου του Ευαγγελιστή Ματθαίου, στο οποίο ο Ιησούς Χριστός μας προετοιμάζει για τη δευτέρα έλευσή του με την οποία ο καθένας από μας καλούμαστε να είμαστε έτοιμοι.

Η Αγία Θέκλα τιμήθηκε από την Εκκλησία με τον τίτλο της Ισαποστόλου, όταν εκείνη (σύμφωνα με την περιγραφή στο αρχαίο κείμενο Πράξεις του Αποστόλου Παύλου και Βίος της Αγίας Θέκλας) άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, τον ακολούθησε, έγινε μαθήτριά του και στη συνέχεια ΄κήρυκας του Ευαγγελίου και μάρτυρας του Ιησού Χριστού. 

Ο συμβολισμός του «ελαίου» που αναφέρεται στην παραβολή τόνισε, έχει την έννοια των έργων του κάθε χριστιανού τα οποία καλείται να κάνει στη ζωή του προκειμένου να έχει εκείνο το απόθεμα με το οποίο θα μπορέσει να φανερωθεί ή να παραστεί στην Δευτέρα Παρουσία. 

Δεν μπορούμε να δανειζόμαστε τα έργα των άλλων, ούτε και να εξαγοράζουμε εξάλειψή των αμαρτιών πρόσθεσε, αλλά να γεμίσουμε τον εαυτό μας με «έλαιο των αρετών» και ν’ αγωνιστούμε πνευματικά, ούτως ώστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Χριστό.

Ευχήθηκε τέλος, η ευλογία και οι πρεσβείες της Αγίας Θέκλης, να συνοδεύουν τη ζωή μας, ώστε ν’ ακολουθούμε το δρόμο του Ευαγγελίου και ν’ αξιωθούμε και εμείς της χαράς του Παραδείσου.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο οι ιεροψάλτες της ενορίας, συμπαραστατούμενοι από φιλόμουσους του ιερού αναλογίου. 

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Καρουλλάς και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του ιερού εξωκλησίου.

Πηγή: Ιερά Μητροπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου