Μέτρα «σωσίβιο» για επιχειρήσεις και τράπεζες


Πυρετώδεις ήταν οι εργασίες το Σαββατοκύριακο σε πολιτικό επίπεδο και σε πολλά μέτωπα. Εντός της εβδομάδας θα πρέπει η Βουλή να νομοθετήσει και οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας εργάστηκαν πυρετωδώς για την ετοιμασία των νομοσχεδίων που αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων.

Στόχος να οδηγηθούν τα νομοσχέδια μέχρι σήμερα εκτός απροόπτου στη Βουλή, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη να ψηφιστούν.

Στόχος της κυβέρνησης, αλλά και η προσπάθεια εκ μέρους της Βουλής, είναι τα νομοσχέδια να εξεταστούν αμέσως μετά την κατάθεσή τους και να ψηφιστούν με ταχεία διαδικασία χωρίς να προηγηθεί μακρά συζήτηση και χωρίς την κατάθεση προτάσεων νόμου εκ μέρους των κομμάτων. Ήδη η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή προχώρησε στην εξαγγελία μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας ύψους €450 εκατ.

Το πακέτο όμως για να είναι περισσότερο ενισχυμένο χρειάζεται επιπλέον νομοθετικά μέτρα, διότι τα προβλήματα στις επιχειρήσεις συσσωρεύονται. Συζητείται το θέμα αναστολής της εφαρμογή των προνοιών του νόμου περί ενοικιοστασίου που ψήφισε πρόσφατα η βουλή, ο οποίος προβλέπει εξώσεις ενοίκων με διαδικασίες εξπρές.

 Ρυθμίσεις αναμένεται να έρθουν εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και αφορούν μέτρα στήριξης για ένα ευρύτερο σύνολο, που θα περιλαμβάνει τομείς που δεν καλύπτονται από τα μέτρα και σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί εκ μέρους του υπουργείου, όπως για παράδειγμα τους αυτοεργοδοτούμενους στον τομέα του πολιτισμού. Πέραν των εισηγήσεων που αναμένεται να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια, τα κόμματα πίεσαν και για μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών εκ μέρους των τραπεζών, όπως αναστολή εκποιήσεων, δόσεων, τόκων και επιβαρύνσεων. 

Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Το Σάββατο σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνάντηση ο κεντρικός τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη για να συζητήσουν και να δούνε τις λεπτομέρειες ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενός μηχανισμού που θα εγγυάται νέα δάνεια μέχρι και €1,5 δισ. σε μια προσπάθεια να μην στραγγίξει η αγορά από ρευστότητα. Σήμερα αναμένεται το προσχέδιο να αποσταλεί στις τράπεζες και την Τρίτη να το πάρουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στην κυβέρνηση αυτό που δεν θέλουν είναι οι τράπεζες να προβάλλουν προσκόμματα στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σ’ αυτή τη δύσκολησυγκυρία. Η εγγύηση των δανείων μέσω ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού δεν προέκυψε τυχαία και ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να μην επηρεαστούν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών. Η Κεντρική Τράπεζα
βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε ότι συζητά την παραχώρηση εγγυήσεων σε δάνεια και την επιδότηση των τόκων σε δόσεις δανείων επιχειρήσεων. O διοικητής την
προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα, χωρίς όμως να προσδιορίσει με ακρίβεια τον χρόνο.

Ήδη υπάρχουν πολιτικές φωνές που απευθύνουν έκκληση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν και αυτά αποφασιστικά στην προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Ο πρόεδρος
του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε το κράτος και τις τράπεζες να μοιραστούν το φορτίο της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, εκτιμώντας ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα κανείς δεν θα είναι σε
θέση να πληρώνει δόσεις. Αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες η Κεντρική Τράπεζα θα αποστείλει στις τράπεζες τη διευκρινιστική εγκύκλιο για την απελευθέρωση των κεφαλαίων έως €1,4 δισ. και την παροχή ρευστότητας στην αγορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αρχίζουν οι αιτήσεις
Σήμερα πιθανόν το υπουργείο Εργασίας να αναρτήσει τις αιτήσεις για την παραχώρηση της ειδικής άδειας στους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι παραμένουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους, λόγω του κλεισίματος των σχολείων από την πανδημία του κορωνοϊού. Την ειδική
άδεια μπορεί να τη λάβει ένας από τους δύο γονείς για διάστημα ενός μηνός. Θα παραχωρείται σε γονέα με μηναίο μισθό μέχρι €2.500 (ακάθαρτα). Μετά τις αιτήσεις για την ειδική άδεια, θα αναρτηθούν οι αιτήσεις για την παραχώρηση του ειδικού επιδόματος ασθενείας για όσους βρίσκονται σε καραντίνα ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και απέχουν από την εργασία τους.

Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο» ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί και ηετοιμασία των αιτήσεων για την αναστολή των εργασιών των επιχειρήσεων, προσθέτοντας πως τώρα γίνεται και η επεξεργασία των αιτήσεων για τα ανεργιακά επιδόματα. Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την υπουργό, είναι να καταβληθούν τα σχετικά επιδόματα μέχρι τέλος του μήνα, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό το υπουργείο θα καταβάλει στους δικαιούχους προκαταβολές.


Πηγή:Φιλελεύθερος