Μετακινούμενοι φάροι «μαϊμού» στους δρόμους


Μετακινούμενοι φάροι «μαϊμού» οι οποίοι θα αναμειγνύονται με «πραγματικούς» φάρους της τροχαίας, ώστε να μην γνωρίζουν οι οδηγοί πότε είναι στελεχωμένοι και πότε όχι, θα διασκορπιστούν στο οδικό δίκτυο και κυρίως σε υπεραστικούς δρόμους, ως μέτρο πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων.

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε στον «Φιλελεύθερο», πως πέραν του πιο πάνω μέτρου εξετάζονται και άλλα μέτρα στα οποία θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό η Αστυνομία, η οποία έχει τις περισσότερες εμπειρίες στην πρόληψη των ατυχημάτων αλλά και στην παρακολούθηση και επιτήρηση του οδικού δικτύου.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε, πως η Αστυνομία έχει σκέψεις και ιδέες οι οποίες θα προωθηθούν προς υλοποίηση. Με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων ίσως χρησιμοποιηθούν και επίκαιρα σημεία των αυτοκινητοδρόμων για την ανάρτηση μηνυμάτων προς τους οδηγούς, με σκοπό κυρίως την ευαισθητοποίηση τους. 

Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό και με τις αυξημένες ποινές για υπερβολική ταχύτητα και άλλες σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, εκτιμάται ότι θα φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε στον «Φ», ότι πέραν των πιο πάνω μέτρων θα πρέπει να ληφθούν και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα.
Παράλληλα γίνονται σκέψεις για ενημέρωση ή ενίσχυση της ενημέρωσης από την παιδική ηλικία ώστε να ευαισθητοποιηθούν και όταν ενηλικιωθούν να πατούν σε πιο γερές βάσεις όσον αφορά την ασφάλεια των ιδίων αλλά και των υπολοίπων πολιτών.

Στο πλαίσιο της πρόληψης/ενημέρωσης ο υπουργός Μεταφορών έδωσε οδηγίες να ετοιμαστεί σχετικό φιλμάκι. Μέσω της προβολής θα καταβληθεί προσπάθεια, και με τη βοήθεια ειδικών, να φτάσουν στα παιδιά τα κατάλληλα μηνύματα τα οποία θα τα βοηθήσουν στην αυτοπροστασία τους όταν χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, είτε ως πεζοί, είτε ως ποδηλάτες είτε ως επιβάτες ενός οχήματος είτε ως μελλοντικοί οδηγοί μηχανοκινήτων οχημάτων. 

Ο κ. Καρούσος ανέφερε, πως τα μηνύματα θα πρέπει να φτάσουν σε όλα τα παιδιά. Ανέφερε επίσης πως η προσπάθεια θα είναι ενισχυτική της προσπάθειας που καταβάλλει η Αστυνομία ή και το υπουργείο Παιδείας, αλλά στόχος είναι να γίνει κάτι σε πιο συστηματική βάση.