Μετά από 11 χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί στην Κύπρο


Κάποια πράγματα στην Κύπρο είναι αυτονόητα, ωστόσο, αυτό δεν ισχύει σε όλο τον κόσμο… Η παρένθετη μητρότητα στη Σουηδία δεν πραγματοποιείται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να μην αποκτούν την οικογένεια που ονειρεύονταν.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Χάνα και του Τζέσπερ Ρεν, ζεύγους από τη σκανδιναβική χώρα, που αναδείχθηκε τη Δευτέρα (15/07) από το Σουηδικό Ραδιόφωνο (sverigesradio).

Το εν λόγω ζευγάρι μετά από αγώνες που κράτησαν πέραν από μια δεκαετία, είχε απελπιστεί κι έκανε προσπάθειες προκειμένου να υιοθετήσει παιδί.

Μέχρι που η καλύτερη φίλη της Χάνα, Τζοζεφίν Ίνγκβαρσον, προθυμοποιήθηκε να γίνει παρένθετη μητέρα για χάρη της.

Όπως κι έγινε. Ήρθαν στην Κύπρο με αποτέλεσμα η Χάνα και ο Τζέσπερ να αποκτήσουν την κόρη τους Εύα που σήμερα είναι ενός έτους.

«’Οι εννέα μήνες που έδωσα από τη ζωή μου για να έχουν η Χάνα και ο Τζέσπερ ένα παιδί για το υπόλοιπο της ζωής τους, δεν ήταν τίποτα για μένα. Δεν ήταν δύσκολη απόφαση’ δήλωσε η Τζοζεφίν» σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Και προστίθεται: «Από τη στιγμή που δεν είναι θεσμοθετημένη η παρένθετη μητρότητα στη Σουηδία, το ζεύγος και η φίλη τους πήγαν στην Κύπρο. Και τώρα θέλουν τους κανονισμούς για την παρένθετη μητρότητα να αλλάξουν.
‘Θέλουμε η Εύα να νοιώθει κατά την παιδική της ηλικία ότι η παρένθετη μητρότητα δεν είναι ένα παράξενο πράγμα’ δήλωσε η Χάνα».

Να σημειωθεί ότι στην Σουηδία και στην Φινλανδία η παρένθετη μητρότητα, παρόλο που δεν απαγορεύεται διά νόμου, δεν πραγματοποιείται. Αντιβαίνει στην αρχή ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να διατίθεται για τέτοιους σκοπούς.

Εξάλλου, ο θεσμός της παρένθετης μητρότητας δεν επιτρέπεται σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Γαλλία.

Πηγή: sverigesradio.se
Επιμέλεια: tothemaonline.com