Μείωση ρεύματος κατά 10%-Τα επιπρόσθετα μέτρα της Κυβέρνησης


Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για μείωση στις τιμές του ρεύματος, ανακοίνωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν για τους λογαριασμούς της ΑΗΚ, για τη διμηνία Ιουνίου Αυγούστου.

Τα προτεινόμενα μέτρα, είπε η κ. Πηλείδου, «είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και προέκυψαν στη βάση μελετών που έγιναν ώστε, αφενός, να προκύψει άμεσο και μακροχρόνιο όφελος για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και, αφετέρου, να μην επηρεαστεί αρνητικά η φερεγγυότητα και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ εν μέσω της προσπάθειας έναρξης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Η αρχική μορφή των μέτρων συζητήθηκε με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, την περασμένη Τρίτη, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών και της ΡΑΕΚ».

Η υπουργός Ενέργειας, εξήγησε ότι το φαινόμενο της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται στην αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων επιβαρύνσεων.

«Η ζήτηση καυσίμων, καθώς επίσης η αύξηση της τιμής των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, έχουν διαμορφώσει τις τιμές σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται τιμές ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι η Κύπρος, μαζί με Πολωνία και Βουλγαρία, είχαν τις μικρότερες αυξήσεις. Επιπλέον, παρά τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του κόστους των εκπομπών, αλλά και της κατάργησης της έκπτωσης του 10% στους λογαριασμούς ρεύματος που είχε εφαρμοστεί λόγω πανδημίας, η τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας κυμαίνεται σήμερα στα ίδια επίπεδα με το 2018 και 2019», σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕΚ, είπε η κ. Πηλείδου.

Παρόλα αυτά, συνέχισε «η Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των συνεπειών της πανδημικής κρίσης, έχει ετοιμάσει προτάσεις για να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας».

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

1) Απορρόφηση από την ΑΗΚ μέρους της βασικής διατίμησης τελών δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση της τάξης του 10% στα τιμολόγια των καταναλωτών, για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

2) Διαφοροποίηση του Σχεδίου Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος από οικιακούς καταναλωτές, με συμπερίληψη κατηγορίας εικονικού net-metering (Virtual net-metering), για καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω τεχνικών περιορισμών ή/και περιορισμένου χώρου, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των κτηρίων τους. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές να εγκαθιστούν σε άλλες οροφές κτηρίων ή στο έδαφος, φωτοβολταϊκά συστήματα, των οποίων η παραγωγή ηλεκτρισμού θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση συγκεκριμένης κατοικίας.

3) Το υφιστάμενο Σχέδιο για Ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες (για θερμομόνωση οροφών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή συνδυασμό των δύο), το οποίο λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2021, θα επαναπροκηρυχθεί άμεσα με την έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. και θα έχει αναδρομική ισχύ από τη λήξη της φετινής προκήρυξης.

4) Ετοιμασία Σχεδίου Χορηγιών για άμεση εξαγγελία, με το οποίο θα παρέχεται χορηγία σε ευάλωτους καταναλωτές για αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών και, συγκεκριμένα, κλιματιστικών και ψυγείων, με νέα αποδοτικά προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Επιπλέον, θα επιχορηγηθεί η αντικατάσταση παλαιού τύπου λαμπτήρων με λαμπτήρες LED, στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές.

5) Προκήρυξη ειδικού Σχεδίου στήριξης, σε συνεργασία των Υπουργείων Ενέργειας και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χρήση ΑΠΕ στον γεωργικό τομέα. Κύριος στόχος του Σχεδίου είναι η μείωση του κόστους άντλησης νερού άρδευσης. Το Σχέδιο θα εξαγγελθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.

6) Προκήρυξη Σχεδίου Χορηγιών και μειοδοτικού διαγωνισμού για νέα εμπορικά συστήματα ΑΠΕ και για αποθήκευση ενέργειας, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τιμής ηλεκτρισμού λόγω του μικρότερου λειτουργικού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από ό,τι η αντίστοιχη παραγωγή με συμβατικά καύσιμα. Το Σχέδιο προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2022, κατόπιν έγκρισης από την ΕΕ.

7) Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για προώθηση κουλτούρας εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπρόσθετα, κατέληξε η υπουργός, «με στόχο την εφαρμογή περαιτέρω μακροπρόθεσμων μέτρων, έχει συμφωνηθεί με την ΑΗΚ όπως προχωρήσει σε μελέτη του ενδεχομένου αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στις αρχές του έτους, που είναι πιο φθηνοί και σε περίπτωση περίσσειας να τους πουλά στο τέλος του έτους που οι τιμές είναι ψηλότερες. Παρόμοιες βέλτιστες πρακτικές θα μελετηθούν και για την προμήθεια υγρών καυσίμων, ενώ αναμένεται η υποβολή και πρόσθετων εισηγήσεων για μέτρα από την ΑΗΚ».

«Τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων δεν είναι ανεξάντλητα»»

Μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Ενέργειας, η ΑΗΚ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, διαμηνύοντας μεταξύ άλλων πως «οι εύλογες απαιτήσεις της Κοινωνίας για όσο το δυνατό φθηνότερο ρεύμα, πρέπει να συγκεραστούν με τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων της ΑΗΚ, που δεν είναι ανεξάντλητα».

Όπως αναφέρει η ΑΗΚ, «είναι δεδομένο πως ένα αγαθό ζωτικής σημασίας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να προσφέρεται στους καταναλωτές, οικιακούς και επιχειρήσεις, σε όσο το δυνατό χαμηλότερη τιμή».

Σημείωσε πως, «οι εξωγενείς λόγοι που επενεργούν αυξητικά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εκτόξευση του κόστους καυσίμων και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων, πρόσφατα αναλύθηκαν σε σχετική ανακοίνωση-ενημέρωση της ΑΗΚ, ημερ. 3.09.2021. Όμως η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξητική τάση των τελευταίων μηνών είναι συνεχής, μέσα από τη συνεργασία της ΑΗΚ με την Πολιτεία, το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και τις Αρμόδιες Αρχές».

Επισημαίνει ακόμα ότι «στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε περίπου 10% στο λογαριασμό του μέσου οικιακού καταναλωτή (δηλαδή με κατανάλωση 800kWh για περίοδο δυο μηνών)».

Η μείωση, συνεχίζει, «θα εφαρμοστεί σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν με βάση τις καταμετρήσεις που θα γίνουν κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο, Φεβρουάριο 2022».

Όπως τονίζει «για την πιο πάνω απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ ενημέρωσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, που είναι και ο αρμόδιος θεσμικός φορέας, και έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση. Η νέα αυτή μείωση έρχεται σε συνέχεια της έκπτωσης 10% που είχε δοθεί πέρσι από την ΑΗΚ, για περίοδο έξι μηνών, σε όλους τους πελάτες της».

Καταλήγοντας, η ΑΗΚ λέει πως, «σύντομα θα υποβληθούν εισηγήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εξεύρεσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων για μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εύλογες απαιτήσεις της Κοινωνίας για όσο το δυνατό φθηνότερο ρεύμα, πρέπει να συγκεραστούν με τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων της ΑΗΚ, που δεν είναι ανεξάντλητα, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του αναγκαίου επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού και η αξιοπιστία του συστήματος Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».