Μείωση ΦΠΑ για τις τουριστικές επιχειρήσεις (video)


Ανάσα στην τουριστική βιομηχανία δίνει η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2021, ο ΦΠΑ μειώνεται από 9% σε 5%, δίνοντας ένα περαιτέρω κίνητρο για άνοιγμα και των τουριστικών επιχειρήσεων που μέχρι στιγμής δεν έχουν ανοίξει λόγω των εξόδων λειτουργίας, τα οποία δεν μπορούσαν να καλύψουν λόγω της πανδημίας.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ

Τουριστικές επιχειρήσεις

1 Ιουλίου 2020 – 9 Ιαν. 2021

Από 9% --> 5%

Αντώνης Φραγκούδης - Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΟΕΒ

Με πολύ πρόσφατο διάταγμα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Είναι ακόμα ένα μέτρο για βοήθεια της τουριστικής βιομηχανίας, του νευραλγικού αυτού τομέα που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Σύμφωνα με το διάταγμα, από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα επωφεληθούν οι τομείς της Διαμονής, της Εστίασης και της Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία, τα τουριστικά καταλύματα καθώς και παρόμοιοι χώροι. Επίσης θα επωφεληθούν υπηρεσίες εστιατορίων εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και οι υπηρεσίες διανομής φαγητού. Παράλληλα περιλαμβάνεται η προμήθεια τροφίμων και ποτών. Όσον αφορά στον τομέα της μεταφοράς θα καλύπτονται οι υπηρεσίες αστικών, υπεραστικών και αγροτικών ταξί καθώς και τα τουριστικά λεωφορεία.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ

Ξενοδοχεία

Τουριστικά καταλύματα

Παρόμοιοι χώροι


ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ

Υπηρεσίες Εστιατορίων

Υπηρεσίες διανομής φαγητού

Προμήθεια τροφίμων και ποτών


ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ

Αστικά ταξί

Υπεραστικά ταξί

Αγροτικά ταξί

Τουριστικά λεωφορεία

Αντώνης Φραγκούδης - Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΟΕΒ

Είναι ακόμα μια μικρή ενεσούλα για να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και η ίδια η κατανάλωση και αναμένουμε από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν το διάταγμα.

Η εν λόγω μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει κανονικά να αντικατοπτριστεί στους τιμοκαταλόγους ούτως ώστε να επωφεληθεί και ο καταναλ