Μέι: Δεν υπάρχει συμφωνία για Brexit χωρίς το backstop

Οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit θα απαιτούσε μία Συμφωνία Αποχώρησης σαν αυτή που η ίδια έχει διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και οποιαδήποτε Συμφωνία Αποχώρησης θα απαιτούσε το λεγόμενο 'backstop', την έσχατη λύση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, είπε η Τερέζα Μέι.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε το απόγευμα της Δευτέρας τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη σημερινή επιστολή των κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ με την οποία παρέχονται διαβεβαιώσεις πως το backstop, εφόσον χρειαστεί να εφαρμοστεί, θα είναι προσωρινό.

 

Πρόκειται για τη δικλείδα ασφαλείας στη Συμφωνία Αποχώρησης που ορίζει ότι αν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του 2020 δεν έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου που να εγγυάται την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση μέχρι να βρεθεί άλλη λύση για τα σύνορα στην Ιρλανδία.

 

Η κα Μέι τόνισε ότι απόρριψη του backstop σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία.

 

Κάλεσε δε τους βουλευτές που αντιδρούν στο backstop να αναλογιστούν τι θα σήμαινε ένα 'no deal' για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς θα αναζωπυρώνονταν τα αιτήματα για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας ή ακόμα και την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 

 

Η πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως κάποιοι βουλευτές θα ήθελαν η Συμφωνία Αποχώρησης να περιλαμβάνει έναν μηχανισμό μονομερούς εξόδου από το backstop ή ρητή ημερομηνία λήξης αυτού, αλλά όπως παραδέχθηκε η ΕΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο αίτημα.

 

Η κα Μέι είπε επίσης ότι είναι «απόλυτη πεποίθησή» της πως η πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας, μπορεί να μετατραπεί σε νομικό κείμενο έτσι ώστε να μη χρειαστεί η εφαρμογή του backstop.

 

Είπε δε ότι ούτως ή άλλως διαβεβαιώσεις που παρέχουν οι Βρυξέλλες περί του προσωρινού του backstop έχουν «νομική υπόσταση».

 

Οι διαβεβαιώσεις της ΕΕ φαίνεται ωστόσο να πέφτουν στο κενό, καθώς απορρίπτονται από την αντιπολίτευση και τους Brexiteers Συντηρητικούς ως ανεπαρκείς.

 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών απάντησε στη πρωθυπουργό ότι οδεύει προς μία ταπεινωτική ήττα στην ψηφοφορία της Τρίτης και ζήτησε για ακόμα μία φορά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.