Μεγάλος σεισμός 5.1 ρίχτερ στην Αθήνα (εικόνες & βίντεο)


Ισχυρή σεισμική δόνηση ύψους 5.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή γύρω στις 14:15 το μεσημέρι στην Αθήνα και στην Αττική. Ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις, καθώς και νέος μεγάλος σεισμός λίγα λεπτά μετά τις 15:00.

Όπως μεταδίδεται, παρατηρήθηκε διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του σεισμού, ενώ δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί αν υπάρχουν ζημιές ή τραυματίες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αττικής.

Εκτιμάται πως το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 2 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως είναι επιφανειακός και γι΄αυτό οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανησύχησαν ιδιαίτερα.

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό υπήρξε διακοπή στις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της Αθήνας όπου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ενώ υπήρξαν διακοπές ρεύματος.


Μικρή αναστάτωση υπάρχει σε Γλυφάδα, Κουκάκι, Μεταξουργείο, Ομόνοια και Σύνταγμα. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους πανικόβλητος, καθώς η δόνηση ήταν ιδιαίτερα δυνατή.

Στους εννέα είναι μέχρι στιγμής οι μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει στα 3,8 Ρίχτερ. Ακολούθησε νέος μεγάλος μετασεισμός 4.4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ λίγο μετά τις 15:00. Οι σεισμολόγοι πάντως, είναι καθησυχαστικοί καθώς λένε ότι ο πρώτος ισχυρός, ήταν ο κύριος σεισμός.

Την εκκένωση όλων των δημόσιων κτιρίων και των τραπεζών, για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος, διέταξε ο κρατικός μηχανισμός. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Οι πρώτες ζημιές: 

Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τραυματίες. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι κατέρρευσε εσωτερικά στο καμμένο κτίριο της Marfin.Η σκόνη γέμισε τη Σταδίου και τη Χρ. Λαδα. Περιμετρικά το κτίριο είναι όρθιο, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Πληροφορίες μιλούν για κατέρρευση ακατοίκητου κτιρίου στη Δραπετσώνα, χωρίς τραυματισμούς, ενώ κατέρρευσε κεραία τηλεπικοινωνιών στην Πάρνηθα.



Εκτιμάται ότι ο σεισμός προκάλεσε ρωγμές σε παλιά κτήρια της πρωτεύουσας:


Φθορές σε εκκλησία της οδού Αιόλου:


Δύσκολο Σαββατοκύριακο

Ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περάσει η Αττική, αλλά και άλλες γειτονικές με αυτήν περιοχές, αφού αναμένεται να σημειωθούν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους 4, 4,5 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς θα γίνουν αισθητοί σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και λογικά θα σκορπίσουν ανησυχία στους κατοίκους.

Πηγή: Philenews/in.gr/news247.gr/sputniknews.gr