«Μεθυσμένοι μαθητές, τσιγάρα, ναρκωτικά και χάπια της επόμενης μέρας»

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά όταν πραγματοποιούν εκδρομές/διανυκτερεύσεις σε ορεινά θέρετρα επισημαίνει η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι οι εκδρομές αυτές «οργανώνονται αποκλειστικά από τους μαθητές και ουδεμία εμπλοκή έχουν οι Σύνδεσμοι Γονέων ή οι Διευθυντές των σχολείων και την ευθύνη την έχουν οι μαθητές και οι γονείς τους που δίνουν τη συγκατάθεσή τους».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει η Συνομοσπονδία Γονέων λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές «πολλές φορές παιδιά μένουν σε ακατάλληλα καταλύματα που είτε δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΤ, είτε είναι απλώς οικίες που τις ενοικιάζουν και μπορεί να μην πληρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και υγείας».

 

Επίσης «πολλές φορές τσουβαλιάζονται 8-12 παιδιά σε ένα δωμάτιο» αναφέρουν οι γονείς μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι καταγγέλλουν ότι «παρατυπίες παρατηρούνται και με τα αδειούχα καταλύματα, τα οποία αγνοώντας τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων που δικαιούνται να φιλοξενήσουν σε κάθε δωμάτιο, βάζουν περισσότερα άτομα με μοναδικό στόχο το επιπρόσθετο κέρδος».

 

Επιπρόσθετα, η Συνομοσπονδία, στρέφει την προσοχή των γονέων, «στα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε χρόνο, αλλά και στις αναφορές της Αστυνομίας, ότι έχουν συλληφθεί άτομα με σιδηρογροθιές, μαχαίρια, ρόπαλα, ξύλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα ενώ οι καυγάδες μεταξύ τους ή και με εξωσχολικούς είναι συχνό φαινόμενο».

 

Οι οργανωμένοι γονείς,  επικαλούμενοι ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου, αναφέρουν ότι «κατά τους ελέγχους που διενήργησαν πέρσι είχαν κατασχεθεί ναρκωτικά, τσιγάρα καθώς και αλκοόλ κι επίσης είχαν διακομιστεί μαθητές και μαθήτριες  σε νοσοκομεία σε κατάσταση μέθης».

 

Προσθέτουν ότι «σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, τις ημέρες αυτές στην περιοχή υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων για το επονομαζόμενο ‘χάπι της επόμενης μέρας’, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα αφού από την μία είναι επικίνδυνο για την υγεία των κοριτσιών, αλλά και από την άλλη μπορεί εύκολα να στιγματίσει κάποιο παιδί με ακόμα χειρότερες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία».

 

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία ενημερώνει τους γονείς ότι η Αστυνομία θα έχει έντονη παρουσία όλες τις μέρες που θα βρίσκονται μαθητές στην Κακοπετριά και στα άλλα θέρετρα και δεν θα διστάσει να παρέμβει και να συλλάβει όποιον παραβαίνει τους νόμους.

 

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «θα ήταν λυπηρό τα παιδιά μας να  έχουν νομικές περιπέτειες και να μην έχουν πλέον λευκό ποινικό μητρώο αλλά και να δουν τα όνειρά τους να καταστρέφονται για μία στιγμή απερισκεψίας».

 

«Όλα τα πιο πάνω συνιστούν κινδύνους που εμείς ως γονείς πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όταν δίνουμε την συγκατάθεσή μας στο παιδί μας να συμμετέχει σ’ αυτή την ‘εκδρομή’» αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς.

 

Καταλήγοντας σημειώνουν ότι «είναι τραγικό μία εκδρομή η οποία, λανθασμένα, έχει δυστυχώς καταντήσει έθιμο (αλλά και μάστιγα), να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο παιδί μας, είτε σωματική είτε ψυχολογική οπόταν καθήκον μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την ίδια την παρορμητικότητά τους και να σταθούμε ανάχωμα προστατεύοντας το μέλλον τους».