Με τα αμπελοπούλια στην Κύπρο ασχολείται το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας



Η διοίκηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο συνεχίζει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αποτροπή παγίδευσης και θανάτωσης αμπελοπουλιών στις περιοχές ευθύνης της, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας Μαρκ Λάνκαστερ.


Ο Υφυπουργός απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή των Συντηρητικών Μάθιου Όφορντ για τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο αναφορικά με τα αμπελοπούλια.


Ο κ. Λάνκαστερ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτό το μέτωπο έχουν αναγνωριστεί από τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) και της οργάνωσης BirdLife Cyprus.


Όπως είπε, η μείωση των περιστατικών παγίδευσης των ωδικών πτηνών στις περιοχές των βάσεων το περασμένο έτος υπολογίζεται σε 70%. Οι θανατώσεις πτηνών μειώθηκαν από 880.000 το 2016 σε 121.000 το 2018. 


Κατά τον Βρετανό Υφυπουργό, η αστυνομία των περιοχών βάσεων συνεχίζει να αναζητά βελτιωμένα δίκτυα παροχής πληροφοριών. Προς το σκοπό χρησιμοποιεί ενισχυμένα συστήματα παρακολούθησης, κάτι που έχει συμβάλει σε περισσότερα πρόστιμα ή καταδικαστικές ποινές.


Το πρόγραμμα κατάσχεσης εργαλείων παγίδευσης πτηνών θα συνεχιστεί, δήλωσε ο κ. Λάνκαστερ, όπως και οι εκτεταμένες περιπολίες αστυνομικών των βάσεων.


Σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί περίπου 89 χιλιόμετρα σωλήνων  που προορίζονταν για την παράνομη άρδευση ακακιών στην περιοχή του Ακρωτηρίου Πύλας στην περιοχή βάσης Δεκελείας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ