Με διάταγμα το ωράριο των καταστημάτων


Την ευθύνη της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στην υπουργό Εργασίας μέσω διαταγμάτων δίνει η Βουλή με πρόταση νόμου, συμμορφούμενη με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις πρόνοιες που αποφάσισε η Ολομέλεια το 2015. Ως εκ τούτου, πέντε χρόνια, στο πλαίσιο τήρησης του Συντάγματος, η Βουλή τροποποιεί τον βασικό νόμο -μέσω πρότασης νόμου- ώστε να διαγράψει τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα ωράρια των καταστημάτων, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν έπρεπε να θεσπίσει αυτές τις διατάξεις.

Το θέμα της τροποποίησης του νόμου για τη ρύθμιση της λειτουργίας καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων τους συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας. Η πρόταση κατατέθηκε από τους βουλευτές Άγγελο Βότση, Γιώργο Περδίκη και Γιώργο Λιλλήκα, με στόχο τον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας των ειδικών καταστημάτων και των τουριστικών καταστημάτων, καθώς και των προϊόντων που διατίθενται προς πώληση, με διατάγματα της υπουργού Εργασίας, αντί με κανονισμούς όπως ισχύει σήμερα.

Βουλευτές ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, που παραμένουν ανοικτά από το 2013. Μέσα από τη χθεσινή συνεδρία ωστόσο, διαφάνηκε ότι η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δεν έχει καμία πρόθεση να αγγίξει το θέμα της Κυριακής. Δεν αποκλείεται όμως να προχωρήσει σε ρύθμιση ορισμένων προϊόντων ώστε να διατίθενται αποκλειστικά από ορισμένα καταστήματα, όπως π.χ. τα καπνικά προϊόντα να πωλούνται μόνο από τα περίπτερα. 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί για τοποθέτηση σε προσεχή συνεδρία και ακολούθως θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση με στόχο να δοθεί πίσω η εξουσία στην υπουργό να ρυθμίζει τα περί ωραρίου. Πρόσθεσε ότι με την επαναφορά της εξουσίας πλέον επαφίεται στην κυβέρνηση αν θα ρυθμίσει τα ωράρια ή ορισμένα προϊόντα. 

Ο βουλευτής Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για τεράστιο θέμα σημειώνοντας ότι με την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από βουλευτές δίνεται πίσω η δυνατότητα στην υπουργό Εργασίας να εκδίδει διατάγματα. 

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι η επαναφορά του διατάγματος είναι αναγνώριση της Βουλής ότι έκανε λάθος το 2015 που αφαίρεσε τις εξουσίες, επισημαίνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να το κάνει. Πρόσθεσε ότι άλλο η επαναφορά της νομιμότητας, άλλο η κυβερνητική πολιτική για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. 

Ο βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση με την απορρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, σημειώνοντας ότι με την επαναφορά των αρμοδιοτήτων στην υπουργό Εργασίας θα είναι πλέον ξεκάθαρο στην κοινή γνώμη ποιος αποφασίσει και γιατί. 

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί πίσω στην υπουργό Εργασίας η δυνατότητα έκδοσης διατάγματος με την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Πρόσθεσε ότι η θέση του Κινήματος είναι ότι δεν πρέπει να λειτουργούν τα μεγάλα καταστήματα την Κυριακή. 

Νομική Υπηρεσία: Ευχέρεια των καταστηματαρχών να αποφασίζουν

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα για να γνωματεύσει κατά πόσο μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στον νόμο δεδομένου ότι κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο ότι περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες, ζήτησε η υπουργός Εργασίας μετά που ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας. 


Η σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ημερ. 25 Οκτωβρίου 2019, αναφέρει ότι το Ανώτατο με την απόφασή του στις 3/12/2015 αποφάνθηκε ότι το κοινοβούλιο δεν δικαιούται να καθορίζει σε νόμο τα ωράρια των καταστημάτων, τα όρια των τουριστικών περιοχών/ ζωνών, και να δημιουργεί ειδικά καθεστώτα για κάποια καταστήματα, διότι η ρύθμιση αυτών των θεμάτων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Εξουσίας, οπότε έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο για ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων και των όρων απασχόλησης των υπαλλήλων τους.


Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ρυθμίζει με νόμο αυτά τα θέματα. Περαιτέρω, σημειώνει ακόμα πως αν και ο βασικός νόμος καλύπτεται από το τεκμήριο της συνταγματικότητας, η εφαρμογή των διατάξεων του καθίσταται προβληματική διότι είναι έκθετες ως προς τη συμβατότητα τους με την Αρχή Διάκρισης των Εξουσιών όταν για σκοπούς επιβολής της τήρησης του βασικού νόμου οι ιδιώτες άγονται ενώπιον του Δικαστηρίου. Στο πλαίσιο της τήρησης του Συντάγματος, τονίζεται, η Βουλή δύναται να τροποποιήσει τον βασικό νόμο, ώστε να διαγράψει τις διατάξεις αυτού οι οποίες ρυθμίζουν τα προαναφερόμενα θέματα, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν έπρεπε ποτέ να θεσπίσει αυτές τις διατάξεις.

Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι η διαγραφή θα συνεπάγεται την απόλυτη ευχέρεια των καταστηματαρχών να αποφασίζουν τα ωράρια των καταστημάτων τους, στη βάση της επιχειρηματικής ελευθερίας την οποία χορηγεί το άρθρο 25 του Συντάγματος, εκτός αν με τον ίδιο νόμο, με τον οποίο θα διενεργηθεί η διαγραφή, προβλεφθεί η ρύθμιση των προαναφερόμενων θεμάτων με τον μόνο συνταγματικό τρόπο, ήτοι με πράξη αρμόδιου φορέα της εκτελεστικής εξουσίας και δη διάταγμα ώστε αυτό να εκδίδεται άνευ εμπλοκής του κοινοβουλίου, καθότι ως γνωστό οι εκδιδόμενοι υπό Υπουργού ή του Υπουργικού Συμβουλίου κανονισμοί, τελούν γενικά υπό την έγκριση του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τους νόμους περί καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων κανονισμών που εκδίδονται με εξουσιοδότηση νόμου.

Εφαρμογή της νομοθεσίας ζητά η ΠΟΒΕΚ

Το μείζον θέμα για την Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ δεν είναι η επαναφορά των διαταγμάτων στη δικαιοδοσία της υπουργού Εργασίας, αλλά η εφαρμογή προνοιών της νομοθεσίας που προνοούν τη σύγκληση Συμβουλευτικής Επιτροπής σε κάθε επαρχία με τη συμμετοχή των φορέων που καθορίζονται στη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ΠΟΒΕΚ η πρακτική του παρελθόντος να ενεργεί ο υπουργός Εργασίας ως απόλυτος άρχοντας και να εκδίδει διατάγματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας πρέπει να σταματήσει.

Προσθέτει ότι τα ωράρια των γενικών καταστημάτων βρίσκονται στο κενό και επικρατεί πλήρη αναρχία. Μέγα θέμα για την ΠΟΒΕΚ παραμένει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που αποδεδειγμένα όπως υποστηρίζει έχει στραγγαλίσει οικονομικά τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας ουσιαστικά μια δεκάδα πολυεπιχειρήσεων, αλυσίδων και καταστημάτων. 

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ