"Μάχη" για πάγωμα των δόσεων για εννιά μήνες!


Θετική είναι η Κυβέρνηση για την αναστολή της καταβολής των δόσεων (κεφαλαίου και τόκων) μέχρι το τέλος του χρόνου, διά νόμου, ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο είναι υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Η Κυβέρνηση αναμένει πιθανόν σήμερα τη γνωμάτευση της Αρχής, η οποία θα αποφανθεί κατά πόσο το μορατόριουμ των δόσεων θα συνεπάγεται και ότι τα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως θα επιδιωχθεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα των δανείων. Από την πλευρά του, ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε πως η αναστολή των δόσεων δεν θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Στόχος της Κυβέρνησης αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας είναι να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», εάν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δεν θεωρήσει ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πάγωμα των δόσεων, τότε ανοίγει ο δρόμος για αναστολή για εννέα μήνες. Μάλιστα, εάν με την αναστολή των δόσεων τα δάνεια δεν θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα, δεν θα επηρεάσει και τις τράπεζες καθώς δεν θα φορτωθούν με επιπλέον κόκκινα δάνεια. Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, η αναστολή των δόσεων θα αφορά όλα τα δάνεια.

Σημειώνεται πως πάγωμα των δόσεων προκρίνουν όλα τα κόμματα, τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να τα βάλουν κάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Βουλή εκκρεμεί η πρόταση νόμου των βουλευτών του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και Παύλου Μυλωνά και του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα για αναστολή των δόσεων για έξι μήνες. 

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μάχη με την κλεψύδρα του χρόνου, έτσι ώστε να είναι έτοιμα τα νομοσχέδια μέχρι την Πέμπτη που θα οδηγηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή. Εάν σήμερα λάβει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τότε θα μετουσιώσει τους σχεδιασμούς του για αναστολή των δόσεων, σε νομοσχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μόνο το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους €2 δισ., καθώς το θεωρεί άτοπο να δοθούν εγγυήσεις χωρίς να βοηθηθούν οι δανειολήπτες. Πάντως, προτού επικυρωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, χθες η AstroBank ανακοίνωσε Σχέδιο Αναστολής Δόσεων Στεγαστικών Δανείων Ιδιωτών. Το Σχέδιο απευθύνεται σε όλους τους ιδιώτες πελάτες που διατηρούν στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν παρουσίαζαν καθυστερήσεις κατά τις 29/02/2020. 

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις που θα δώσει η Κυβέρνηση προς τις τράπεζες για να παρέχουν δανεισμό στις επιχειρήσεις, στη χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκε πως τα δάνεια θα είναι με ελκυστικό επιτόκιο. Όπως λέχθηκε δεν μπορεί να είναι μηδενικό το επιτόκιο, γιατί θα θεωρηθεί ως κρατική εγγύηση. Μάλιστα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε ο δανεισμός να καταλήγει στους μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αλλά και στους προμηθευτές στην Κύπρο. Οι δανειζόμενοι θα πρέπει να παρέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στις τράπεζες ότι τα χρήματα που δανείστηκαν χρησιμοποιούνται για πληρωμές μισθών. 

Πέραν των δύο σημαντικών νομοσχεδίων, στο νέο νομοθετικό πακέτο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται και πάγωμα του νόμου για τις εξώσεις express ενοικιαστών, λόγω της μη καταβολής των ενοικίων. Επίσης, θα περιλαμβάνει και αναστολή των δόσεων που καταβάλλουν οι πολίτες που συμμετέχουν στα σχέδια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών καθώς και οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Χθες, οριστικοποιήθηκε πως θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο, θα τεθεί προς ψήφιση κυβερνητική πρόταση με την οποία ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται σταδιακά από όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, όπως είναι υπεραγορές και φαρμακεία που δεν είχαν οικονομικές επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού. 

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η οποία θα συνέλθει πιθανότατα την Παρασκευή, θα τεθεί και το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μη αύξηση των εισφορών για ΓεΣΥ για Απρίλιο και Μάιο. Μάλιστα γίνονται και σκέψεις το συγκεκριμένο μέτρο να παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμα. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε πως θα δοθεί παράταση στο Σχέδιο Εστία. Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ενημέρωσε τα κόμματα για το σχέδιο για τους αυτοεργοδοτούμενους. Το σχέδιο θα προβλέπει την καταβολή ειδικού ανεργιακού επιδόματος, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 50% των ασφαλιστικών παροχών που πληρώνουν. Τα μέτρα θα είναι ισχύ μέχρι το τέλος Απριλίου και υπολογίζεται πως αντιστοιχούν σε περίπου 12% του ΑΕΠ. 


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ