«Μάστιγα» η μεταφορά πετρελαίου σε ντεπόζιτα από τα κατεχόμενα

Στις 22 Οκτωβρίου 2018, κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ελέγχων που διενεργεί η Αστυνομία, εντοπίστηκαν σε ημιφορτηγό, το οποίο κινείτο στο δρόμο Δεκέλειας με κατεύθυνση την Λεμεσό, δύο μεταλλικά ντεπόζιτα με πετρέλαιο, το οποίο ο Ελληνοκύπριος οδηγός του οχήματος παραδέχθηκε ότι προμηθεύτηκε από τα κατεχόμενα, μετά από οδηγίες συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο και κατονόμασε.

 

Στη σκηνή κλήθηκαν Λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων οι οποίοι συνέλαβαν το εν λόγω πρόσωπο για αυτόφωρα αδικήματα και προέβηκαν στη κατάσχεση τόσο του ημιφορτηγού, όσο και των ντεπόζιτων του πετρελαίου. Παράλληλα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και συνελήφθηκε αργότερα το πρόσωπο που κατονομάστηκε από τον πρώτο συλληφθέντα.

Από έρευνα που ακολούθησε σε νταλίκα ιδιοκτησία του δεύτερου συλληφθέντα, διαπιστώθηκε ότι σε αυτή υπήρχε ποσότητα πετρελαίου το οποίο ο ιδιοκτήτης της, παραδέχθηκε ότι προμηθεύτηκε από τα κατεχόμενα.

Κατασχέθηκαν συνολικά και από τα δύο οχήματα 450 λίτρα πετρελαίου, για τα οποία υπολογίστηκε ότι αποφεύχθηκε η καταβολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων ύψους περίπου € 400.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων αποδέχτηκε πρόταση για εξώδικη διευθέτηση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τους δύο συλληφθέντες, με την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους € 3,000 για τον οδηγό του ημιφορτηγού και € 7,500 για τον ιδιοκτήτη της νταλίκας.

Τα οχήματα που κατασχέθηκαν επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους με την καταβολή επιπλέον ποσού απόδοσης ύψους € 500 για το κάθε ένα.

Με τη καταβολή του συνολικού ποσού των € 11,500 οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ το πετρέλαιο εγκαταλήφθηκε στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφεί σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

Επίσης, στις 26 Οκτωβρίου 2018, μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, παρά τον κυκλικό κόμβο ριζοελιάς με κατεύθυνση τη Λεμεσό, ανέκοψαν για έλεγχο βυτιοφόρο όχημα. Ο Ελληνοκύπριος οδηγός του οχήματος, παραδέχθηκε ότι εντός του βυτιοφόρου υπήρχε μεγάλη ποσότητα πετρελαίου που προμηθεύτηκε, μετά από οδηγίες συγκεκριμένου προσώπου, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του βυτιοφόρου, έναντι αμοιβής από τα κατεχόμενα.

Στη σκηνή κλήθηκαν Λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων οι οποίοι προέβηκαν στη κατάσχεση του βυτιοφόρου, στο οποίο, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε ποσότητα 8.000 λίτρων πετρελαίου, συνολικής δασμοφορολογικής επιβάρυνσης € 5,000 περίπου.

Παράλληλα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθηκαν αργότερα τόσο ο οδηγός του οχήματος όσο και το πρόσωπο που κατονόμασε, ο οποίος σε κατάθεση του παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πρώτο να προμηθευτεί το πετρέλαιο από τα κατεχόμενα.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων αποδέχτηκε πρόταση για εξώδικη διευθέτηση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, με την καταβολή χρηματικού ποσού € 1,000 για τον οδηγό του βυτιοφόρου και € 25,000 για τον ιδιοκτήτη του, ενώ το βυτιοφόρο θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του με την καταβολή επιπλέον ποσού απόδοσης ύψους € 7,000.

Το πετρέλαιο εγκαταλήφθηκε στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, το απόγευμα της 31ης Νοεμβρίου 2018, κατά τον συνήθη έλεγχο των διερχομένων οχημάτων στη σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου, Λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων εντόπισαν σε διπλοκάμπινο όχημα ιδιοκτησία Ελληνοκυπρίου, μεταλλικό ντεπόζιτο στο οποίο υπήρχε ποσότητα 250 λίτρων πετρελαίου, το οποίο διαπιστώθηκε ότι προέρχεται από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθηκε για αυτόφωρα αδικήματα ενώ το όχημα και το μεταλλικό ντεπόζιτο κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής Τμήματος Τελωνείων αποδέχτηκε πρόταση για εξώδικη διευθέτηση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, με την καταβολή χρηματικού ποσού €1,000.

Με τη καταβολή του πιο πάνω ποσού, ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος ενώ το όχημα επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του με την καταβολή επιπλέον ποσού απόδοσης ύψους € 500.

Το πετρέλαιο, η δασμοφορολογική επιβάρυνση του οποίου ανέρχεται στα € 200, εγκαταλήφθηκε στο Τμήμα Τελωνείων και θα καταστραφεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.