Χιλιάδες Κύπριοι επισκέπτες στην Επαρχία Αμμοχώστου κάθε Σ/Κ


Καλοκαίρι, παραλίες και μονοήμερες εκδρομές πάνε πακέτο. Χιλιάδες πολιτών σπεύδουν κάθε Σαββατοκύριακο στις παραλίες της Κύπρου για λίγες στιγμές δροσιάς και ξεγνοιασιάς. Αναμενόμενο είναι όμως και το κυκλοφοριακό κομφούζιο κατά τις ώρες της επιστροφής.

Η επαρχία που συγκεντρώνει τους περισσότερους εκδρομείς είναι αυτή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου με φανατικούς οπαδούς ως επί το πλείστον τους πρωτευουσιάνους. Μαγική λύση ή καλύτερα μαγική ώρα για επιστροφή δεν υπάρχει και αυτό επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στο SigmaLive o Γιώργος Μιλής, Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Τα κυκλοφοριακά δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον και καταγράφεται μια αύξηση της τροχαίας ειδικά για τα Σαββατοκύριακα, όπως σημειώνει ο κ. Μιλής. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς όπου η Τροχαία σε συνεργασία με το τμήμα Δημοσίων Έργων έχει προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση που διευκολύνει τη διέλευση των εκδρομέων από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου προς τη Λευκωσία. Δυο λωρίδες του κυκλικού κόμβου πηγαίνουν προς Λευκωσία, αντί μία. Η ρύθμιση αυτή έγινε τα τελευταία 4 χρόνια με σκοπό την εξομάλυνση της τροχαίας κίνησης που καταγράφεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα νούμερα «μιλούν»

48.000 ήταν τα οχήματα που κινήθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος από και προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Όπως αναφέρει ο κ. Μιλής ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 6 χιλιάδες το Σαββατοκύριακο 30 Ιουνίου. Τα στοιχεία αυτά που καταγράφει το τμήμα οδικών μεταφορών και συλλέγει η Τροχαία για συνεχή επόπτευση του οδικού δικτύου καταγράφουν επίσης ότι περίπου κινούνται 50 χιλιάδες οχήματα τις Κυριακές Ιουνίου και Ιουλίου, μεταξύ των ωρών 15.00 – 22.00, μήνες κατά τους οποίους παρατηρούνται οι περισσότερες μετακινήσεις.

Όσο αφορά τον Αύγουστο, παρατηρείται μικρή μείωση αφού πρόκειται για τον μήνα όπου αρχίζουν οι διακοπές για τους περισσότερους Κύπριους. Ενδεικτικά καταγράφεται επίσης ότι την περασμένη Κυριακή η τροχαία κίνηση στο σημείο της Ριζοελιάς αυξήθηκε γύρω στις 18.30 το απόγευμα και όχι νωρίτερα, δηλαδή στις 15.30 όπου παρατηρείτο άλλα Σαββατοκύριακα.

Στο βίντεο πιο κάτω, δείτε παλαιότερο ρεπορτάζ του SigmaLive για τους ιδιαίτερους κυκλικούς κόμβους στο οδικό δίκτυο. 

Σε ποιους κυκλικούς κόμβους δεν ισχύει ο ΚΟΚ όπως τον γνωρίζουμε

Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών και την ευκολότερη διοχέτευση της τροχαίας κίνησης σε κομβικές αρτηρίες, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε αναπροσαρμογές σε συγκεκριμένους κυκλικούς κόμβους.

Πρόκειται για τους εξής κυκλικούς κόμβους:

- Προεδρικού Μεγάρου
- Ριζοελιάς
- Καλαμών (προς Λακατάμεια)
- Μετρό

Στους πιο πάνω κυκλικούς κόμβους η τροχαία κίνηση διοχετεύεται από δυο λωρίδες προς μια κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα στον κόμβο Ριζοελιάς όπου δίδεται η ευκαιρία από τους οδηγούς που έρχονται από Αγία Νάπα και οδεύουν προς Λευκωσία να κατευθυνθούν από δυο λωρίδες προς τον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Λευκωσίας. Παρομοίως, στον κυκλικό κόμβο του Μετρό στην Λακατάμεια οι οδηγοί που κατευθύνονται από την Λακατάμεια προς ανατολικά, δηλαδή προς Γενικό Νοσοκομείο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τις δυο λωρίδες για να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση.


Θέμα :Φροσω Βιολαρη από Sigmalive