Μάρμαρα της Σαλαμίνας ξεπουλιούνται στο ebay


Στη σελίδα δημοπρασιών ebay, Ρώσος πωλητής διαφημίζει ότι πωλεί μαρμάρινο κομμάτι δαπέδου, που όπως αναφέρεται είναι 2.500 χρόνων και προέρχεται από το Γυμνάσιο της αρχαίας Σαλαμίνας στα κατεχόμενα.

Στην ανάρτηση του ebay προβάλλεται φωτογραφία από την αρχαία Σαλαμίνα και το μαρμάρινο κομμάτι δαπέδου το οποίο πωλείται προς 85 δολάρια. Η Έφορος Αρχαιοτήτων δρ Δέσπω Πηλείδου μας ανέφερε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει υπόψη του τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο ebay κι έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα. «Καθημερινά παρακολουθούμε τι πωλείται online και όταν δούμε κάτι ύποπτο ενημερώνουμε την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της ενημερώνει την Ίντερπολ για να σταματήσει η πώληση, μέχρι να γίνει η έρευνα. Όταν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, ζητούμε τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων».

Σε ό,τι αφορά τα κατεχόμενα και την προστασία των αρχαιολογικών χώρων από τους αρχαιοκάπηλους, η κυρία Πηλείδου σχολίασε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια και ότι γίνονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαμαρτυρίες σε αρμόδια όργανα στο εξωτερικό. 

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Φ», ο δρ Βάσος Καραγιώργης, πρώην διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είχε πει ότι «στα κατεχόμενα γίνονται ανασκαφές και άλλες δραστηριότητες που το νόμιμο κράτος δεν μπορεί να ελέγξει. Αυτό δεν προκαλεί μόνο ανησυχία αλλά και μεγάλη θλίψη. Μόνο με μια λύση του πολιτικού προβλήματος θα έχουμε ομαλότητα». Ο κ. Καραγιώργης είχε προτείνει τη δημιουργία ενός είδους «Ερυθρού Σταυρού» για τις κατεχόμενες αρχαιότητες που να υπάγεται στην ΟΥΝΕΣΚΟ, μια πρόταση όμως που δεν βρήκε ανταπόκριση. 

Το Γυμνάσιο της Σαλαμίνας κτίστηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. επί της αυτοκρατορίας του Αυγούστου, στα θεμέλια προγενέστερου γυμνασίου των ελληνιστικών χρόνων. Επεκτάθηκε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. επί της αυτοκρατορίας του Αδριανού και του Τραϊανού, για να καταστραφεί από δυνατούς σεισμούς κατά τον 4ο αιώνα. Παλαίστρα, λουτρά, κολυμβητικές δεξαμενές, είναι μερικά από τα οικοδομήματα που συνέθεταν το Γυμνάσιο της πόλης. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του αποτελούν οι κολόνες του, δείγμα εξαίρετης τέχνης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Παναγιώτου  / Φιλελεύθερος