Μάριος Πέτρου: Συρρίκνωση στην οικονομία αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ακίνητα


Χωρίς να παραβλέπει το γεγονός ότι η πανδημία του covid-19 επηρεάζει όλους τους τομείς ανεξαιρέτως, ο business development manager της Oikos Group, Μάριος Πέτρου εκτιμά ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στα ακίνητα. Αφήνει, όμως, παραθυράκι αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι ο τομέας των ακινήτων παραμένει σταθερή αξία, η οποία μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Αρνητικό πρόσημο

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που επηρεάζει όχι μόνο την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την οικονομία των χωρών του πλανήτη. Οι ρυθμοί ανάπτυξης όλων θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία και οι προοπτικές εντός του έτους χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα.

Επομένως, το κλίμα που επικρατεί ανά τον κόσμο δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα κινηθεί ανοδικά. Εκτιμώ ότι θα έχουμε αρνητικό πρόσημο το 2020, ίσως μεταξύ 1,9%-2%.   

Ιδού το αντίδοτο

Οι δυσκολίες υπάρχουν και ήδη τις ζούμε έντονα, από την πρώτη στιγμή που άρχισε αυτή η δύσκολη κατάσταση για τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μείωση στον κύκλο εργασιών του τομέα μας, όμως ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η επιτυχία του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος μας έχει διδάξει ότι αποτελεί την καλύτερη λύση και το αντίδοτο στην παρούσα οικονομική κρίση.

Ίσως τα δεδομένα να διαφοροποιούνται, σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2013 που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, όμως είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές.

Η σταθερή αξία

Επιπλέον, η Κίνα φαίνεται πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η χώρα επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς, κάτι που θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας. Ακόμη, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι επενδυτές ψάχνουν διαρκώς να επενδύσουν σε διάφορους τομείς που προσφέρουν προοπτική, αλλά και ελάχιστο ρίσκο, αντί σε τράπεζες ή οπουδήποτε αλλού. Ένας τέτοιος τομέας είναι τα ακίνητα, μια σταθερή αξία η οποία, μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει.

Απρόσκοπτη εργασία 

Η παρούσα κρίση, ένεκα της αποστέρησης της ελεύθερης διακίνησής μας, αλλά και της αναστολής εργασιών διαφόρων επιχειρήσεων, καθιστά το έργο των εργαζομένων πολύ πιο δύσκολο. Στη δική μας περίπτωση έχουμε διασφαλίσει πως το προσωπικό μας θα συνεχίσει να εργάζεται κανονικά και στον μέγιστο βαθμό. Ο όμιλός μας έχει επενδύσει αρκετά στην τεχνολογική αναβάθμιση. Προβαίνει συνεχώς σε εκσυγχρονισμό των λογιστικών προγραμμάτων και σε διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού.

Τεχνολογική αναβάθμιση

Μιλώντας ειδικότερα για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, ευτυχώς για εμάς, άρχισε να γίνεται την τελευταία πενταετία με πιο έντονη μορφή σε όλα τα τμήματα της εταιρείας μας. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας ωσάν να βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους. Στη διάθεσή τους έχουν σύγχρονα τεχνολογικά προγράμματα, που προσφέρουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα για τηλεδιασκέψεις, ανάθεση εργασιών και διεκπεραίωση στόχων.

Εκσυγχρονισμός στις πωλήσεις

Όσον αφορά τον τομέα των πωλήσεων, η εταιρεία μας έχει επενδύσει αρκετά, ώστε να δημιουργήσει υψηλής ποιότητας βίντεο και εικονική περιήγηση (virtual touring) για τα διάφορα έργα του ομίλου. Πρέπει να πω ότι όλο το υλικό του τμήματος πωλήσεων έχει ψηφιοποιηθεί. Η καλή οργάνωση, αλλά και η τεχνολογική αναβάθμιση μιας εταιρείας, αποτελεί το μυστικό για να ανταπεξέλθει σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Πλάνα γίνονται διαρκώς

Η μετά κορωνοϊό εποχή, αρχικά ευελπιστώ να μας βρει καλά σε υγεία. Αυτό είναι το πρώτιστο που επιθυμώ, καθώς και η καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. 

Σκέψεις και πλάνα γίνονται διαρκώς. Η στρατηγική καταρτίζεται στην αρχή της χρονιάς και αναλόγως μεταβάλλεται εν’ όψη των συνθηκών ή και των διάφορων ευκαιριών.

Η προώθηση του ομίλου μας, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα ακίνητα και οι επενδύσεις μας σε έργα πέραν της οικιστικής ανάπτυξης, βρίσκονται στις σκέψεις και στα πλάνα μας για το μέλλον. Βαδίζοντας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, θα αρκεστούμε να πούμε ότι ο όμιλός μας είναι έτοιμος να προβεί σε ακόμη πιο μεγαλεπήβολα έργα, που δεν θα περιορίζονται μόνο στον τομέα των ακινήτων. Άμεση προτεραιότητα της Oikos Group παραμένει πάντα η ικανοποίηση όλων των αναγκών των πελατών μας.