Μαρίνα Παραλιμνίου: Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο


Με πολύ γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για τη μαρίνα Παραλιμνίου, η ολοκλήρωση της οποίας θ’ αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του Πρωταρά και θα δώσει νέα ώθηση στον ναυτικό τουρισμό. Σε αυτό το στάδιο οι εργασίες επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση λιμενοβραχίονα μήκους 500 μέτρων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο διευθύνων σύμβουλος της PMV Maritime Holdings, Ανθούλης Κουντούρης, έχουν ήδη κατασκευαστεί 160 μέτρα του λιμενοβραχίονα, με τις εργασίες να είναι εντατικές προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των καιρικών συνθηκών, τον χειμώνα. «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο βραχίονας να είναι ολοκληρωμένος. Εντός Αυγούστου, θα αρχίσουμε να θωρακίζουμε και με ακρόποδα. Δεν θα σταματήσει καθόλου το εργοτάξιο, απλώς θα μειωθούν οι εργασίες. Αυτή τη στιγμή είμαστε πιο μπροστά από το κατασκευαστικό μας πρόγραμμα».

Μόλις ολοκληρωθεί ο λιμενοβραχίονας, θα ξεκινήσουν οι επιμέρους εργασίες λιμενικών έργων. Ο στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2023, να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου και μέχρι το καλοκαίρι του 2024 να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η μαρίνα. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του έργου, θα περιλαμβάνει 150 θέσεις ελλιμενισμού, 44 οικιστικές μονάδες, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία φάση του έργου, θα αυξηθούν σε 80 οι οικιστικές μονάδες, σε 300 οι θέσεις ελλιμενισμού, ενώ θ’ ανεγερθεί στο χώρο και ένα boutique hotel. Στη μαρίνα θα μπορούν να ελλιμενίζονται σκάφη από 8 έως 25 μέτρα. Σημειώνεται πως το έργο, που θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, προέρχεται από κυπριακά κεφάλαια. 

Η PMV Maritime Holdings, έχει ήδη πωλήσει κυρίως σε Κύπριους αγοραστές, περίπου το 80% των οικιστικών μονάδων της πρώτης φάσης, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τους χώρους ελλιμενισμού. «Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και για τις εμπορικές μονάδες, ως επίσης και για τους χώρους ελλιμενισμού. Έχουμε πάρα πολλά αιτήματα ενδιαφέροντος για τις θέσεις ελλιμενισμού. Κάνουμε μια λίστα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί με τους ιδιοκτήτες μόλις είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κρατήσεις». 

Η μαρίνα Παραλιμνίου, είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται στον Πρωταρά, που είναι παγκύπρια η περιοχή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα εν πλω. Γι’ αυτό όπως υπέδειξε ο κ. Ανθούλης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ολοκληρωθεί το έργο. «Οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια μαρίνα λείπουν από την περιοχή. Κάποιος που έχει σκάφος δεν μπορεί να το δέσει και να το ανεφοδιάσει. Υπάρχει ένα αλιευτικό καταφύγιο το οποίο λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια που είναι βαρυφορτωμένο και ταλαιπωρημένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Επίσης, με την ολοκλήρωση της μαρίνας θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε κόσμο ο οποίος, λόγω της έλλειψης υποδομών, δεν προτιμά την περιοχή». 

.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος