Μαρίνα Αγίας Νάπας: Φωτογραφίζει εμπλοκή Προέδρου o Οδυσσέας


Στο προσκήνιο επαναφέρει το θέμα της άμεσης εμπλοκής συγγενικού προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο διοικητικό συμβούλιο και τη διεύθυνση της μαρίνας της Αγίας Νάπας ο γενικός ελεγκτής, με την ειδική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η έκθεση αναπόφευκτα συντηρεί στην επικαιρότητα το ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων», το οποίο μόνο για ελάχιστα διαστήματα πέρασε στο περιθώριο τους τελευταίους μήνες.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, 82 σελίδων, ασχολείται στη μισή της σχεδόν έκταση με το θέμα των μαρίνων, που μέχρι και το 2019, έτος αναφοράς της έκθεσης, ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας. Αναφορά στο περιβάλλον του ΠτΔ γίνεται πάντως μέσα από την έκθεση και για ένα άλλο θέμα, πέραν της μαρίνας Αγίας Νάπας, και συγκεκριμένα για την επιχορήγηση που έλαβε θέρετρο με γήπεδο γκολφ για δύο διεθνή τουρνουά. Η ΕΥ δεν αποκλείει η επιχορήγηση να δόθηκε κατά παράβαση των προνοιών για κρατικές ενισχύσεις. Για το ζήτημα, η έκθεση σημειώνει πως «ο διευθυντής της εταιρείας είναι συγγενής πρώτου βαθμού με πρόσωπο που ανήκει στο οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας». Προσθέτει ότι «θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι ουδέν στοιχείο έχει περιέλθει στην αντίληψή μας που να δεικνύει οποιαδήποτε παρέμβαση του ίδιου του Προέδρου του Δημοκρατίας στην υπόθεση αυτή». 

Σκιές για εκμίσθωση και Μισιρλή

Αντίθετα, στις αναφορές για το περιβάλλον του Προέδρου, όσον αφορά την επένδυση στη μαρίνα Αγίας Νάπας, η ΕΥ είναι αρκετά πιο καυστική. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για εκμίσθωση στον διαχειριστή της μαρίνας Αγίας Νάπας κρατικού τεμαχίου πλησίον της μαρίνας, έξι περίπου χρόνια μετά την αρχική συμφωνία για το έργο και όταν, στο μεταξύ, όπως υποστηρίζεται μέσα από την έκθεση, εκ των διευθυντών της εταιρείας ανέλαβε πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο αυτό δεν κατονομάζεται από την ΕΥ, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος, όταν κλήθηκε για κατάθεση ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις, ερωτήθηκε κατά πόσο ο γαμπρός του, Γιάννης Μισιρλής, ήταν μέλος του δ.σ. της εταιρείας της μαρίνας, δήλωσε άγνοια. Το όνομα του κ. Μισιρλή αναφέρεται (τουλάχιστον αναφερόταν έως πριν 2-3 εβδομάδες) ως εκ των διευθυντών της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μαρίνα.

Πολιτογράφησαν 8 οι θυγατέρες

Στην ίδια έκθεσή της, η ΕΥ υποστηρίζει περαιτέρω πως οκτώ πρόσωπα, εκ των διευθυντών του επενδυτή που ανέλαβε μετέπειτα τη μαρίνα, είχαν ως πάροχο υπηρεσιών για πολιτογράφησή τους δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας, εννοώντας προφανώς το πρώην δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη. Όπως αναφέρει για το θέμα η ΕΥ «το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αίτηση του Παραχωρησιούχου της Σύμβασης για την Ανάπτυξη της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για εκμίσθωση όμορου κρατικού τεμαχίου έκτασης 3.093 τ.μ. για τουριστικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για την ενσωμάτωσή του µε τον χώρο της Μαρίνας Αγίας Νάπας, για χρονική διάρκεια όση και η Σύμβαση Μίσθωσης της Μαρίνας Αγίας Νάπας, τροποποιώντας ουσιωδώς τόσο τους όρους του διαγωνισμού που είχε γίνει, όσο και την ίδια τη συναφθείσα Σύμβαση». 

Το ετήσιο αγοραίο μίσθωμα καθορίστηκε στις €53.000. Στην έκθεσή της, η ΕΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων για το θέμα πως «ουδέποτε είχε ληφθεί, εξ’ όσων γνωρίζαμε ως παρατηρητές στη ΔΕΜ (σ.σ. Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων), η προαπαιτούμενη, από την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγκριση της ΔΕΜ επί των σχετικών κατασκευαστικών σχεδίων και μελετών» και «ουδέποτε είχε αποσταλεί στη ΔΕΜ προσχέδιο της Σύμβασης Μίσθωσης, παρά το γεγονός ότι από τις 20.12.2019 το Υφυπουργείο Τουρισμού το είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Σημειώνει επίσης πως: «Αποτελεί μη αποδεκτή πρακτική, ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία, αυτός να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωσή της για εμπορικούς σκοπούς, για τους οποίους κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς άλλους ιδιώτες/επιχειρηματίες. Άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί ανοικτή, διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία, γεγονός που θα διασφάλιζε τη διαχείριση της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο».

Ρεπορτάζ: Αδάμος Αδάμου / Φιλελεύθερος