Μαρίνα Αγ. Νάπας: Για σκάνδαλο ολκής κάνουν λόγο τα κόμματα - Τι αναφέρει το Υπ. Εσωτερικών


Στο κόκκινο η αντιπαράθεση του υπουργείου Εσωτερικών με το ΔΗΚΟ, με το τελευταίο να υποδεικνύει, πως πρώτη φορά, στην περίπτωση της μαρίνας της Αγίας Νάπας, τσάκωσαν το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης» και το Υπουργικό Συμβούλιο σε σκανδαλώδη παρανομία.

Μάλιστα, καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα θα κινηθεί άμεσα για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που προκύπτουν, υποδεικνύοντας πως οι υπουργοί δεν έχουν ασυλία για δικές τους ποινικές ευθύνες.

Στο παιγνίδι μπήκε και το ΑΚΕΛ το οποίο υποδεικνύει πως ο Πρόεδρος πρέπει να πληροφορήθηκε από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ότι οκτώ πολιτογραφήσεις διευθυντικών στελεχών της εταιρείας (μαρίνας) έγιναν παράτυπα. Παράλληλα κάνει λόγο για σκάνδαλο ολκής.

Εξάλλου, οι Οικολόγοι με ανακοίνωση τους αναφέρουν πως αναμένουν πειστικές εξηγήσεις για το θέμα της μαρίνας Αγίας Νάπας, όπου η άμεση εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου των θυγατέρων του Προέδρου και άλλων προσώπων από το συγγενικό του περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

Το υπουργείο Εσωτερικών αντιδρώντας στις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υποστήριξε πως «το αντιπολιτευτικό μένος του Νικόλα Παπαδόπουλου και η εμπάθεια προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τον ωθούν σε λανθασμένες τοποθετήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε δηλώσει πως ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ την παρανομία, καθώς ομολόγησε ότι «…όντως τα επίμαχα 5 διαβατήρια δεν πληρούσαν τα κριτήρια αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο τα ενέκρινε…» διότι «τους… το ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών».  

Αυτό που παρέλειψε να πει ο υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ήταν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο είχε απωλέσει τη διακριτική ευχέρεια να εκδίδει διαβατήρια για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», καθώς η Βουλή είχε ήδη ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς που απάλειψαν αυτή την ευχέρεια.

«Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ προχώρησε στην έγκριση αυτών των παράνομων πολιτογραφήσεων, γνωρίζοντας πως η Βουλή των Αντιπροσώπων τους είχε αφαιρέσει αυτή την αρμοδιότητα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η παρανομία επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξόφθαλμη».

Το υπουργείο Εσωτερικών επανήλθε αναφέροντας πως οι τελευταίες πέντε αιτήσεις που αφορούν στην επένδυση στη μαρίνα Αγίας Νάπας και για τις οποίες γίνεται λόγος, υποβλήθηκαν τον Απρίλιο και Μάιο του 2019 όταν το επέτρεπαν οι κανονισμοί. Προστίθεται δε, πως για την εξέταση τους ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών όλες οι καθορισμένες διαδικασίες ελέγχου και δέουσας επιμέλειας. Πρόσθετα, λήφθηκαν οι απόψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το οικονομικό σκέλος της αίτησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «παρόλο που τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονταν στις αιτήσεις δεν ικανοποιούσαν πλήρως τα τυπικά οικονομικά κριτήρια που καθόριζε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 13.2.2019 για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, εντούτοις δεδομένου του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος στην ανάπτυξη της οικονομίας από τη συγκεκριμένη επένδυση, διατυπώθηκε η εισήγηση να υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη τελικής απόφασης». 

 Ρεπορτάζ: Βάσος Βασιλείου / Φιλελεύθερος