Μάντολες: Αγαπώ τους Τουρκοκύπριους – Θέλω απελευθέρωση (βίντεο)


Η γυναίκα σύμβολο, μάνα όλων των αγνοουμένων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974, Χαρίτα Μάντολες, μίλησε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ.

Η ίδια, 44 χρόνια πριν, τέτοιες μέρες, θα βίωνε, όπως και χιλιάδες άλλες μητέρες και σύζυγοι, τα εγκλήματα του «Αττίλα».

«Στις 20 του Ιούλη, σαν σήμερα, ήμουν στο σπίτι μου. Από τις πρώτες εκρήξεις, αμέσως εγώ και ο σύζυγός μου πήραμε τα δυο παιδιά μας και βγήκαμε έξω να κρυφτούμε. Ο γιoς μου ήταν ενός έτους, δεν περπατούσε και η κόρη μου δυο χρονών. Ήταν και ο γέρος ο πατέρας μου μαζί μας. Τον ξυπνήσαμε και βγήκαμε έξω τρέχοντας στα λεμονόδεντρα», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, ο σύζυγός της, μαζί μ’ άλλους εφέδρους, τους αποχαιρέτησαν για να πάνε στη Γλυτζιώτισσα να καταταχθούν.

«Σε λίγο επέστρεψε πίσω με πολλούς άλλους στρατιώτες που πήγαν και δεν είχε όπλα να τους δώσουν να πολεμήσουν τον Τούρκο εισβολέα», σημείωσε.

Ακολούθησε μια χαώδης κατάσταση, με την ίδια και τον σύζυγό της να κρατούν στα χέρια τους τα δυο τους παιδιά, ενώ λίγα μέτρα μακριά τα τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν ανελέητα.

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου το απόγευμα, όπως ανέφερε η κυρία Μάντολες, οι Τούρκοι εντόπισαν αυτήν και την οικογένειά της μέσα σ΄ ένα στάβλο που τον χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο.

«Μας πήγαν σ΄ ένα ελαιώνα, όπου ήρθε ο αξιωματικός, ο Τούρκος αξιωματικός με τρεις αστέρες κι αυτός έδωσε την εντολή να μας εκτελέσουν όλους», ανέφερε.

Η ίδια κατάφερε να επιζήσει, ωστόσο ο σύζυγός της εκτελέστηκε από τους Τούρκους έχοντας πάνω στο άψυχο κορμί του τον γιο τους.

Μιλώντας για το σήμερα η κυρία Μάντολες και ερωτηθείσα αν ήρθε ο καιρός να βρούμε μια λύση, η ίδια ανέφερε: «Εγώ πιστεύω λύση δεν υπάρχει. Γιατί ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Η λύση που θέλουμε είναι απελευθέρωση της Κύπρου. Όλοι να πάμε στα σπίτια μας. Οι Τουρκοκύπριοι να πάνε στα δικά τους. Τζαι εγώ τους αγαπώ τους Τουρκοκύπριους. Δεν έφταιξαν σε τίποτε».

Η Χαρίτα Μάντολες αναφέρθηκε και σε μια Τουρκοκύπρια σουλτάνα, που τής δολοφόνησαν πέντε παιδιά και τον σύζυγό της.  «Τι έφταιγε αυτή η γυναίκα, όπως κι εγώ, και σκότωσαν τα παιδιά μας», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η λύση που θα βρεθεί να μην έχει στρατεύματα κατοχής και εποίκους και να επιστρέψουν όλοι στα χωριά τους.


Πηγή: sigmalive.com