Μαντιλοφορούσα καθηγήτρια μαθηματικών προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα


Η εμφάνιση χθες της καθηγήτριας μαθηματικών με ισλαμική μαντίλα στο λύκειο στην κατεχόμενη Λάπηθο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και αντίδραση, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

 

Η Αφρίκα γράφει ότι αντέδρασαν οι άλλοι καθηγητές του σχολείου και, λόγω της παρουσίας της καθηγήτριας με τη μαντίλα, αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις. Λόγω των έντονων αντιδράσεων, αναφέρει το δημοσίευμα, το «Υπουργείο Παιδείας» έκανε βήμα πίσω, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν ο διορισμός της συγκεκριμένης καθηγήτριας ακυρώθηκε ή όχι.

Στο ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν αναφέρεται ότι η εν λόγω καθηγήτρια διορίστηκε από την «επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας» στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο «υφυπουργό» στο «υπουργείο παιδείας». Αναφέρεται όμως και σε καταγγελία της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών (KTOEÖS) για την παρουσία χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου «αστυνομικών» με πολιτικά και στολή. Αυτό, σύμφωνα με τη συντεχνία, προκάλεσε επίσης την έντονη δυσφορία και αντίδραση των καθηγητών.

Η πρόεδρος της συντεχνίας, Σελμά Εϊλέμ, ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά την εμφάνιση, αλλά την προσπάθεια που γίνεται για να επιβληθεί και στην τ/κ κοινότητα το πολιτικό Ισλάμ που έχει επιβληθεί στην Τουρκία. Μιλώντας στην Γενί Ντουζέν, η κ. Εϊλέμ έκανε λόγο για προσπάθεια μέσω της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα να διασπαστεί η τ/κ κοινότητα, αναφερόμενη και στο θρησκευτικό κολέγιο που έγινε στη Μια Μηλιά, ενάντια στο οποίο η συντεχνία της – όπως είπε – δίδει συνεχή αγώνα.

Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση της «επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας» για τον διορισμό της εν λόγω καθηγήτριας, πρόσθεσε ότι η ηγεσία της συντεχνίας θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει το συμβάν και να καθορίσει την αντίδρασή της ενώ κάλεσε την κοινωνία να αντισταθεί στις προσπάθειες διαχωρισμού.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο περιοδείας μελών της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών (KTOEÖS) ο οργανωτικός γραμματέας, Αχμέτ Καράογουλαρί, επισκέφθηκε λύκειο στο Τρίκωμο για να καταγράψει από κοντά τις ελλείψεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται τα μαθήματα.

Ανακοίνωση της συντεχνίας αναφέρει ότι, ενώ σε δύο εβδομάδας αρχίζει η πρώτη εξεταστική, στο λύκειο υπάρχει ακόμα έλλειψη τεσσάρων καθηγητών, τα μαθήματα των οποίων θα είναι στην εξεταστική ύλη των μαθητών. Το σχολείο έχει φτάσει τους 930 μαθητές από 898 που είχαν εγγραφεί αρχικά, με τριάντα εξ αυτών να μην γνωρίζουν ούτε τουρκικά, ούτε αγγλικά. Ο αριθμός των μαθητών που αναλογεί ανά τάξη είναι 37.

Το δε μάθημα γυμναστικής, επειδή δεν υπάρχει χώρος στο σχολείο, γίνεται στον «δημοτικό» χώρο στάθμευσης. Για τους 107 καθηγητές του σχολείου, υπάρχει μια αίθουσα 40 τ.μ που δεν τους χωρά, όπως αναφέρεται, όχι καθιστούς, αλλά ούτε όρθιους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ