Το Λύκειο Παραλιμνίου υιοθετεί το σχολείο στο Μπουρούντι



Εκπρόσωποι του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Παραλιμνίου, παρέδωσαν στον Αρχιμαντρίτη Αναστάσιο Πογιατζή, ιατρό και μέλος της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Μπουρούντι, ποσό χρημάτων για το Saint Paisios Ėcole Fondamentale

Το ποσό ήταν το αποτέλεσμα  αυθόρμητου εράνου που διεξήχθη με πρωτοβουλία  του Κεντρικού Μαθητικού Συμβούλιου, ύστερα από την παρουσίαση από τον Πανοσιολογιώτατο Αναστάσιο Πογιατζή του έργου της ιεραποστολής στο Μπουρούντι και των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στην αφρικανική αυτή χώρα.

Ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, ο Καθηγητικός Σύλλογος του Λυκείου, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης του σχολείου, αποφάσισε την υιοθεσία του συγκεκριμένου σχολείου. Στόχος θα είναι η οικονομική και ευρύτερα υλική υποστήριξη της σχολής Αγ. Παΐσιος στο Μπουρούντι, σε συστηματική πλέον βάση, μέσα από τη διοργάνωση διάφορων δραστηριοτήτων και μέσα από τις δραστηριότητες αυτές, η γνωριμία με τη σχολή, η δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας με τους μαθητές και μαθήτριες του και τέλος η ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Παραλιμνίου σε θέματα διεθνούς αλληλεγγύης.

Η σχολή Saint Paisios Ėcole Fondamentale, που υποστηρίζεται από την ορθόδοξη ιεραποστολή στο Μπουρούντι, είναι σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία φοιτούν περί τους 600 νέους και νέες και βρίσκεται στο χωριό  Buramata, που μαζί με άλλα χωριά και οικισμούς συναποτελούν τη κοινότητα  Gihuanga του Δήμου Moyange, της επαρχίας Bubanza στο ΒΔ Μπουρούντι. Ως αποτέλεσμα του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι που διήρκησε από το 1962 μέχρι και το 2005 μισό εκατομύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Το Μπουρούντι είναι η έκτη φτωχότερη χώρα στον κόσμο με κατά κεφαλή εισόδημα λιγότερο από 700 δολάρια, τα επίπεδα αλφαβητισμού να ανέρχονται στο 60%, την ανεργία στο 35% και το προσδόκιμο ζωής μόλις στα 57 χρόνια.