Λιοπέτρι: Παράπονο για την κατάσταση που επικρατεί στον Ποταμό

Το δικό του παράπονο, στην στήλη της εφημέριδας " ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" , "ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΟ", εξέφρασε αναγνώστης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά τον ποταμό Λιοπετριού, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. 

Διαβάστε αυτούσιο το παράπονο:

Τα καλοκαίρια επισκέπτομαι συχνά τον Ποταμό του Λιοπετρίου που είναι μια από τις πιο όμορφες περιοχές που έχουμε στις ελεύθερες περιοχές του νησιού. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη εκεί, πρόσεξα ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι πρόχειρες και ίσως επικίνδυνες αποβάθρες που δημιουργούνται εκεί και χαλούν την ομορφιά του περιβάλλοντος. Η Αρχή Λιμένων γιατί δεν παρεμβαίνει και αφήνει να επικρατεί μια κατάσταση τύπου «μπάτε, σκύλοι, αλέστε»; Παναγιώτης Π.


Ο Φιλελεύθερος στο ρεπορτάζ του αναφέρει: 

Ο αναγνώστης μας αναφέρεται σε αλιευτικό καταφύγιο και όχι σε λιμάνι. Αρμόδια υπηρεσία για τα αλιευτικά καταφύγια είναι το Τμήμα Αλιείας και διευθύντριά του είναι η Μαρίνα Αργυρού. Της τηλεφωνήσαμε χθες στο γραφείο της και μας απάντησε αμέσως.

Όπως μας είπε, το Τμήμα Αλιείας δεν έχει κάνει οποιεσδήποτε κατασκευές στον Ποταμό Λιοπετρίου και αυτές που υπάρχουν έχουν γίνει από ιδιώτες, κυρίως για να δένουν τις βάρκες τους.

Το Τμήμα Αλιείας ωστόσο, όπως μας είπε στη συνέχεια, έχει έτοιμο σχέδιο για αναδιαμόρφωση του χώρου με κόστος γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το όλο έργο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και, με την ολοκλήρωσή του, ολόκληρη η περιοχή θα αναβαθμιστεί. Το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του αλιευτικού καταφυγίου, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο. 

Το συγκεκριμένο έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, όπως μας είπε, θα έδινε οδηγίες στην υπεύθυνη των αλιευτικών καταφυγίων και του συγκεκριμένου έργου Μαρίνα Χριστοφίδου να επικοινωνήσει μαζί μας.

Όντως, λίγο αργότερα μας κάλεσε η συγκεκριμένη λειτουργός. Όπως μας είπε, στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν 16 αλιευτικά καταφύγια και από αυτά τα 13 είναι υπό τη διαχείριση του Τμήματος Αλιείας. Τα άλλα τρία, του Λατσιού, της Πάφου και της Λεμεσού, επειδή είναι μέρος λιμανιού, είναι υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων.

Αναφερόμενη στο έργο αναβάθμισης του Ποταμού Λιοπετρίου, μας είπε ότι οι σχετικές εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τέλος του τρέχοντος έτους ή αρχές του 2019 και μαζί θα αναβαθμιστεί και η ευρύτερη περιοχή. Για την έναρξη των έργων θα φύγουν όλες οι πρόχειρες κατασκευές που υπάρχουν τώρα στο καταφύγιο και θα δημιουργηθούν άλλες ήπιας μορφής, με ξύλινα κρηπιδώματα, μικρά γραφεία για ψαράδες και το Τμήμα Αλιείας, χώρους περιπάτου. 

 «Η υπάρχουσα κατάσταση δεν μας κάνει περήφανους, γι’ αυτό και αναμένουμε την έναρξη των εργασιών που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για το οποίο όλοι θα είμαστε περήφανοι» μας τόνισε