ΛΙΟΠΕΤΡΙ: O μπάρμαν που φτιάχνει κοκτέιλ και στέλνει μηνύματα κατά του καρκίνου


Πηγή: reporter.com.cy - Του Γιώργου Χατζιηπαναγή


Ένας μπάρμαν έχει δύσκολο ωράριο, απαιτητικούς πελάτες να αντιμετωπίσει, αλλά και μια τεράστια αγάπη, γι’ αυτό που κάνει. Εργάζεται πάντα βράδυ, θυσιάζοντας οικογενειακές στιγμές για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον κόσμο που βγαίνει για να διασκεδάσει.

 

Η δουλειά του barman είναι από εκείνες που για να την ακολουθήσεις, πρέπει να την αγαπάς, αλλά κυρίως να είσαι έτοιμος να κάνεις πολλές θυσίες.

 

Γι’ αυτούς όμως που εργάζονται ως μπάρμαν, το επάγγελμα τους είναι το πάθος τους.

 

Θέλουν να προσφέρουν στον πελάτη το καλύτερο γευστικά ποτό, ένα ποτό που το θεωρούν σε κάποιες περιπτώσεις σαν παιδί τους.

 

Ο Ιωάννης Ιωάννου από το Λιοπέτρι, είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται ως barman και ασχολείται με την ανάμειξη ποτών τα τελευταία πέντε χρόνια. Με το ταλέντο του ανέβασε την Κύπρο στην κορυφή σε διαγωνισμό μιξολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, φτιάχνοντας μάλιστα ένα ποτό με μηνύματα κατά του καρκίνου.
 

Προέκυψε τυχαία το επάγγελμα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ιωάννης άρχισε να ασχολείται με το επάγγελμα, αφού του άρεσε να δοκιμάζει νέες γεύσεις και αρώματα μέσα από τα οποία γίνεται η σύνθεση ενός κοκτέιλ.

 

«Περισσότερο μέσα από τα ταξίδια μου προσπαθούσα πάντοτε να προσεγγίζω την κάθε κουλτούρα και τις γεύσεις που την συνόδευαν, ανακαλύπτοντας συνεχώς γευστικούς συνδυασμούς και αρώματα που μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό ουρανισκό».

Με αυτόν τον τρόπο άρχισε, όπως λέει, να αντιλαμβάνεται τη δυναμική και δημιουργική τέχνη της μιξολογίας, καθώς και το τεράστιο ενδιαφέρον που τον προκαλούσε να την ανακαλύψει.

 

Ακολούθως, άρχισε να δοκιμάζει διάφορες γεύσεις και συνδυασμούς, ενώ συμμετείχε και σε αρκετούς εγχώριους διαγωνισμούς, όπως ο παγκύπριος Διαγωνισμός «Monin Cup 2016», όπου κατέλαβε την 3η θέση. Την ίδια χρονιά κατέλαβε επίσης την 4η θέση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό «Diplomatico World Tournament 2016».

 

Τον επόμενο χρόνο σε ακόμα ένα παγκύπριο Διαγωνισμό, τον «I.B.A 2017», κατέλαβε την πρώτη θέση με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει θέση στον παγκόσμιο Διαγωνισμό της Κοπεγχάγης, «I.B.A World Cocktail Championship Copenhagen 2017», όπου έφτασε μια ανάσα από τα μετάλλια καταλαμβάνοντας την 4η θέση.
 

Ένα χρόνο μετά στην κορυφή του κόσμου!

Το 2018 βρήκε τον Ιωάννη να λαμβάνει ξανά μέρος σε παγκύπριο Διαγωνισμό, αυτή τη φορά στο Παραλίμνι, και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο του «Cyprus Bartenders Association Educational Centre / Organization». Ο διαγωνισμός υπό την επωνυμία «RIGA BLACK BALSAM GLOBAL COCKTAIL 2018» έγινε το εφαλτήριο για να κατακτήσει ο Ιωάννης την κορυφή του κόσμου. Κατέλαβε την πρώτη θέση και ακολούθως μετέβη στη Ρίγα της Λετονίας για τον παγκόσμιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου.

 

«Είχα να αναμετρηθώ με τους 30 καλύτερους μιξολόγους του κόσμου, σε ένα πολύ απαιτητικό διαγωνισμό, όπου η παραμικρή λεπτομέρεια μετρούσε. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού βαθμολογείσαι στον χειρισμό των εργαλείων, στο άρωμα, στη γεύση, στο ποτήρι, στη γαρνιτούρα και γενικά στο σύνολο ολόκληρης της παρουσίασης».
 

Το «INVICTUS» και ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου

Ο Ιωάννης, για τον μεγάλο διαγωνισμό επέλεξε ένα ποτό υπό την επωνυμία «INVICTUS», που σημαίνει ανίκητος. Το δημιούργημα του δεν ήταν απλά τέλειο, αλλά έστελνε και μηνύματα κατά του καρκίνου.

 

«Είναι ένα δημιούργημα που έχει άμεση σχέση με την πρόληψη του καρκίνου, εφόσον η πλειοψηφία των συστατικών έχουν αντιοξειδωτική ιδιότητα», τόνισε ο Ιωάννης.

Όπως εξήγησε επίσης, η βραβευμένη συνταγή αποτελείται από το ιστορικό Riga Black Balsam Cherry Liquor, Passionfruit, Fresh Mandarin Juice, Organic Sugarcane Juice (homemade), Fresh Lime Juice & Organic Essential Oils-Cannabis Sativa with CBD.

 

«Για γαρνιτούρα», συνέχισε, «είχα προσθέσει ένα κομμάτι πάγου σε σχήμα πυραμίδας που υποδηλώνει την αθανασία και πάνω στον ποτήρι τοποθέτησα bear grass στο σχήμα του συμβόλου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου».

 

Ωστόσο, η γεύση των συστατικών που συνδυάζονται χρειάζεται σύμφωνα με τον Ιωάννη και το κατάλληλο ποτήρι.

 

Για τον διαγωνισμό είχε επιλέξει ένα δυσεύρετο vintage ποτήρι του 1849, «το οποίο σε ταξιδεύει νοσταλγικά σε παλιές αυθεντικές εποχές», όπως αναφέρει ο Ιωάννης .
 

«Σκληρή δουλειά και συνεχίζουμε»

Παρά την επιτυχία του και την χαρά που πήρε μαζί με το βραβείο του ο κορυφαίος μιξολόγος στον κόσμο για το 2018, κρατά μικρό καλάθι, αφού πλέον πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή δουλειά, έτσι ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο της ποιότητας που έχει επιτύχει.
 

«Δεν σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και κυρίως ικανοποιημένος που έχω διακριθεί σε ένα τέτοιο διαγωνισμό κοκτέιλ παγκόσμιας εμβέλειας ανάμεσα στους πιο έμπειρους και καταξιωμένους διαγωνιζόμενους όλου του πλανήτη».

Στην Κύπρο του 2018, ο Ιωάννης όντας έμπειρος πλέον στο επάγγελμα και έχοντας κατακτήσει την κορυφή του κόσμου στη μιξολογία, παρατηρεί ότι η χώρα μας στερείται απ' όλες τις απόψεις γνώσεις, εμπειρίες και οπωσδήποτε τέχνη, πόσο μάλλον αυτή της μιξολογίας.

 

Παρόλα αυτά δεν πτοείται, αφού πιστεύει ότι «η νέα γενιά ανθρώπων στην πλειοψηφία τους άρχισαν να ψάχνονται και να εκφράζονται μέσα από πιο δημιουργικές μορφές τέχνης, είτε ταξιδεύοντας, είτε ερχόμενοι σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, είτε γιατί θέλουν να νιώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητα τους».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση που έχει από τον κόσμο κατά την εργασία του, αναφέρει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα χαρακτήριζε το επάγγελμα ως υποτιμημένο. «Αντιθέτως, κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο, μένω ιδιαίτερα έκπληκτος από τον απερίγραπτο ενθουσιασμό και την ικανοποίηση τους όταν τους σερβίρω κάποιο από τα signature cocktail μου».
 

Το όνειρο για το μέλλον

Ο Ιωάννης, ένας νέος γεμάτος όρεξη για δουλειά κάνει όνειρα για το μέλλον, με ένα από αυτά να είναι μια μέρα να ανοίξει το δικό του κόκτειλ μπαρ, έναν αυθεντικό και εναλλακτικό χώρο όπου θα φτιάχνει, τις δικές του δημιουργικές περιέργειες στοχεύοντας πρωτίστως στην ποιότητα και την ικανοποίηση του κάθε επισκέπτη.

«Στόχος μου είναι να εμπνεύσω όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αγαπήσουν την γευσιγνωσία και να εκτιμήσουν την δημιουργικότητα που θα τους προσφέρεται απλόχερα».

 

Πάντως, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους τον στήριξαν μέχρι σήμερα τόσο κατά το διαγωνισμό, αλλά και προηγουμένως, από την ώρα που άρχισε να κάνει αυτό το επάγγελμα.