Λιοπέτρι: Ο Ιωάννης παράγει δωρεάν αντισηπτικό για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη


Η κρίση γεννά ελπίδα… Γεννά ιδέες και δείχνει πως σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ακόμα ανθρωπιά. Στις μέρες μας βλέπετε, αποτελεί προτέρημα να παραμένεις άνθρωπος.


Θέμα: reporter.com.cy - Γώργος Χατζηπαναγή 


Το «μαζί θα τα καταφέρουμε», είναι ένα από τα συνθήματα που προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση στον κόσμο δίνοντας του δύναμη στις δύσκολες τούτες ώρες, που ο κορωνοϊός καλπάζει στη χώρα μας.

Με φάρο αυτό το σύνθημα ένας νέος άνθρωπος, ο Ιωάννης Ιωάννου από το Λιοπέτρι, αποφάσισε να σταθεί δίπλα σε όσους χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή αυτές τις δύσκολες ώρες. Τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πως θα το πετύχει; Φτιάχνοντας δωρεάν αντισηπτικά για ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αγοράσουν. Για ανθρώπους που λόγω της κατάστασης της υγείας τους δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να προμηθευθούν τα απαραίτητα.

Ο Ιωάννης έτρεξε, έκανε πειράματα και κατέληξε στις σωστές δοσολογίες, ενώ πήρε και πιστοποίηση από εξειδικευμένο χημείο.

Οι τιμές έφεραν την ιδέα
Μιλώντας στον REPORTER, o Ιωάννης εξήγησε ότι συνέλαβε την ιδέα, «με αφορμή την εκμετάλλευση των τιμών στα αντισηπτικά. Είχα αγοράσει από περίπτερο αντισηπτικό 60 ml για πέντε ευρώ, παρά το πλαφόν στις τιμές. Θεώρησα ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να δημιουργήσουμε τα δικά μας αντισηπτικά και να δοθούν σε όλες τις ευάλωτες ομάδες, εννοείται δωρεάν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης. Είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω προβλημάτων ή ακόμα και για οικονομικούς λόγους».

Αφού άρχισε τη μελέτη βιβλίων με βότανα για να πάρει ιδέες, προχώρησε με δοκιμές και μετά από πολλά δείγματα και πειραματισμούς, κατάφερε να τελειοποιήσει το προϊόν, το οποίο είναι μάλιστα και βιολογικό.

«Ακολούθως πήγα στο Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Λιοπετριού και παρουσίασα τα δείγματα και τους εξήγησα την ιδέα. Στο ΣΚΕ, μίλησα με την υπεύθυνη, Άντρη Νικολάου, η οποία ενθουσιάστηκε και την ευχαριστώ πολύ, γιατί με βοήθησε να προωθηθεί η ενέργεια.

Ο Ιωάννης βρήκε επίσης στήριξη και από το πρόεδρο των ηλικιωμένων του ΣΚΕ, κ. Βάσο, ο οποίος του είπε χωρίς δεύτερη σκέψη «προχώρα και αν δεν μπορεί να μας καλύψει το κοινοτικό συμβούλιο θα τα βάλω εγώ από την τσέπη μου».

Μας προσέφεραν 35 λίτρα δωρεάν
Μετά, άρχισε το ψάξιμο, όπως λέει, σε όλη την Κύπρο για μπουκαλάκια και για υλικά που χρειαζόταν για την παραγωγή των αντισηπτικών.

«Ειδικά το αλκοόλ έχει εξαφανιστεί. Ο μόνος που βρέθηκε να μας βοηθήσει, ήταν ο “Laikoskosmos”, που μας παραχώρησε και μάλιστα δωρεάν, 35 λίτρα αλκοόλ, το οποίο στην αγορά αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι 15 ευρώ τα 70cl».

Ακολούθως, ο Ιωάννης, θέλοντας να είναι νομοταγής, επικοινώνησε με εγκεκριμένο χημείο στη Λάρνακα, ώστε να πάρει πιστοποίηση, πως το προϊόν που θα παράξει, θα είναι εντός κριτηρίων που προβλέπονται.

Ότι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε και με βάση τους κανόνες του Υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, αφού το δείγμα που τους έστειλα πέρασε από έλεγχο, πήραμε την έγκριση και προχωρούμε με την κατασκευή του».

Άρχισαν την Τρίτη
Το αντισηπτικό θα αποτελείται από αλκοόλ στο 90%, ζελέ Aloe Vera, που θα αντισταθμίζει την ξηρότητα που προκαλεί το αλκοόλ, όπως επίσης και φυτική γλυκερίνη, η οποία παράγεται από έλαια φυτικής προέλευσης.

«Η παραγωγή άρχισε την Τρίτη, από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, τα οποία λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής. Εννοείται ότι βρέθηκαν εθελοντές που μας παραχώρησαν και την Aloe Vera. Δημιουργούμε αντισηπτικά με διάφορα αρώματα, όπως κανέλα, λεβάντα και μέντα. Τα συγκεκριμένα έλαια έχουν καταπραϋντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες».

Στόχος τους, όπως εξηγεί είναι να παράξουν συνολικά χίλια μπουκαλάκια αντισηπτικό, τα οποία θα μοιραστούν στις ευπαθείς ομάδες στο Λιοπέτρι.

«Θέλουμε να παραδειγματίσουμε τον κόσμο και να δείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε και να εμπνεύσουμε κι άλλες κοινότητες και δήμους σε όλη την Κύπρο. Αν χρειάζονται αντισηπτικά, μπορούμε με την ομάδα μου να παράξουμε όσα μας ζητηθούν. Συμβουλή μας είναι, πως αν το φτιάξουν μόνοι τους να πάρουν όλα τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Υγείας και να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό, ότι το προϊόν τους σκοτώνει τα βακτήρια. Άλλη μια συμβουλή, είναι να είναι πάνω από 75% ο αλκοολικός βαθμός του προϊόντος.

Έστειλε παράλληλα το μήνυμα, ότι όσο σημαντική είναι η χρήση του αντισηπτικού, άλλο τόσο είναι και το συχνό πλύσιμο των χεριών το οποίο δεν πρέπει να αμελούμε, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που έδωσε το Υπουργείο Υγείας.

«Θεωρώ ότι τώρα που ο κόσμος είναι πανικοβλημένος, μπορούμε να δώσουμε ένα αίσθημα αγάπης, γιατί αν όλοι μαζί ενωθούμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και να νικήσουμε».