Λιμνη Παραλιμνίου: Απαντήσεις για την παράνομη άντληση νερού



Διευκρινίσεις για δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράνομη άντληση νερού από τη λίμνη Παραλιμνίου, δίνει το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου.

 

Σε γραπτή ανακοίνωση του το Τμήμα αναφέρεται «σε δημοσιεύματα που επικαλούνται την παράνομη άντληση νερού από τη λίμνη Παραλιμνίου (Νατούρα 2000)» και διευκρινίζει ότι «υπάρχει κεντρικό θηρόφραγμα ενσωματωμένο στην είσοδο του τούνελ, στο πάνω μέρος του οποίου υπάρχει υπερχειλιστής 10 εκ. την διαχείριση του οποίου έχει αποκλειστικά το Αρδευτικό Τμήμα Παραλιμνίου και κανένας άλλος».

 

Προστίθεται ότι δεν ευσταθούν δημοσιεύματα για δήθεν άνοιγμα του θηροφράγματος και εξηγεί πως «μικρές ποσότητες νερού φεύγουν από τον υπερχειλιστή και μόνο, το κεντρικό θηρόφραγμα ανοίγεται από την Αρδευτική Επιτροπή μόνον όταν έχει την συγκατάθεση από τα αρμόδια Τμήματα, που είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και το Ταμείο Θύρας».

 

Αφού σημειώνει πως «το μπάζωμα του ποταμού εκροής εντός των οικοπέδων γίνεται παράνομα, αφού ο ποταμός δεν έχει απαλλοτριωθεί και είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ιδιώτη» η ανακοίνωση προσθέτει πως «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προστατεύσει επαρκώς το βιότοπο. Μπορούν να γίνουν έργα υποδομής σε συγκεκριμένο σημείο με θηρόφραγμα παρόμοιο με αυτό του τούνελ που με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται  η τοποθέτηση χωμάτων» αναφέρει και εξηγεί πως «όταν γίνει αυτό θα πετύχουμε την παραμονή ποσοτήτων νερού στον βιότοπο».

 

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στην τελευταία σύσκεψη ημερομηνίας 24/4/2019 που έγινε στην Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, στην οποία η  Αρδευτική Επιτροπή ζήτησε να ενημερωθεί τι θα γίνει με το νερό της λίμνης που αλμυρίζει, αφού υπάρχουν παράπονα γεωργών ότι θα καταστραφεί ο υπόγειος υδροφορέας πλησίον της λίμνης, με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να απαντά ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ανησυχίας».

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τελική απόφαση της σύσκεψης ήταν «να παραμείνει το νερό της λίμνης μέσα μέχρι τελείας εξάτμισης» ενώ ύστερα από δύο μέρες η Αρδευτική Επιτροπή ενημερώθηκε «από το Δήμαρχο Παραλιμνίου πως προηγήθηκε σύσκεψη με τα αρμόδια τμήματα, πλην της Αρδευτικής Επιτροπής, και αποφασίστηκε όπως παραμείνει κλειστή η λίμνη μέχρι το τέλος του Απρίλη. Μετά θα απομακρυνόταν το χώμα και το νερό διαμέσου της υπερχείλισης θα οδηγείτο προς την έξοδο με κατεύθυνση τη θάλασσα».

 

Η Αρδευτική Επιτροπή στην ανακοίνωση της σημειώνει πως «δεν δεχόμαστε καμία σκιά εναντίον μας. Σεβόμαστε τον βιότοπο είναι ένας φυσικός πλούτος για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές» σημειώνει και καλεί την πολιτεία «να τον σεβαστεί και να τον προστατεύσει επιτέλους».