Λιμανάκι Αγίας Νάπας: Χωρίς τουρίστες και χωρίς ψαράδες


Χωρίς τουρίστες αλλά και χωρίς ψαράδες είναι το λιμανάκι της Αγίας Νάπας, εικόνες πρωτόγνωρες για τέτοια εποχή. Η άνοιξη και ο ερχομός του Πάσχα των καθολικών και μετά των ορθοδόξων χριστιανών σηματοδοτούσε κάθε χρόνο την έναρξη τής νέα τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, φέτος αυτό δεν ισχύει. Τουρίστες δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα (λόγω κορωνοιού), καθιστώντας την Αγία Νάπα, με σχεδόν τα πάντα κλειστά, κωμόπολη-φάντασμα.

Δεν υπάρχουν όμως ούτε και ψαράδες. Οι πλείστοι απέσυραν από το νερό τις βάρκες τους, μετά την εξαγγελία της Κυβέρνησης ότι θα επιδοτήσει τον κλάδο για δύο μήνες. (Αφού οι ψαροταβέρνες στην επ. Αμμοχώστου παραμένουν κλειστές και δεν θα είχαν και πού να διαθέσουν τα ψάρια τους, αν συνέχιζαν την αλιεία). Και όσοι δεν τις έβγαλαν από το νερό, θα το πράξουν τις αμέσως επόμενες μέρες.


Όσοι ψαράδες έχουν χρήματα προβαίνουν σε επισκευές των σκαφών τους, εκμεταλλευόμενοι τον νεκρό χρόνο στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Σε συντήρηση των σκαφών τους προβαίνουν όμως και οι ιδιοκτήτες σκαφών διεξαγωγής παράκτιων κρουαζιέρων. Τόσο οι ψαράδες όσο και οι ιδιοκτήτες σκαφών για κρουαζιέρες είναι πολύ απαισιόδοξοι για το μέλλον της φετινής τουριστικής χρονιάς και δηλώνουν ότι πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθεί. Όχι μόνο η θερινή περίοδος αλλά και η χειμερινή, που έδινε κάποιες ανάσες στην οικονομία της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Οι στενάχωρες εικόνες στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας και ευρύτερα στην τουριστική κωμόπολη δεν είναι η μόνη επίπτωση που προκαλεί η εμφάνιση του κορωνοϊού.

Αυτές τις μέρες πολλές δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως γατιά, εξαρτούν την επιβίωσή τους στην ξηρά τροφή που εναποθέτει σε διάφορα σημεία συνεργείο του Δήμου για τον σκοπό αυτό. Καθώς, ούτε τουρίστες υπάρχουν αλλά και ούτε και οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής είναι σε θέση να το πράξουν, όπως συνέβαινε πριν.


  Ρεπορτάζ: Πάμπος Βάσιλας / Εφημερίδα Φιλελεύθερος