Κύπρος: Χωρίζουν το ζευγάρι των φυλακών


Τον χωρισμό του πρώτου ζευγαριού ομοφυλόφιλων κρατουμένων της Κύπρου που υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης μέσα στις φυλακές, σηματοδοτεί διάταγμα του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Αντιμέτωπος με απέλαση και με περιορισμό στον αστυνομικό σταθμό της Ορόκλινης, βρέθηκε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από τις Κεντρικές Φυλακές, ο Ένζο.

Με την επιθυμία να αλλάξει τροπή η υπόθεση και να παραμείνει μαζί η οικογένεια που δημιούργησαν οι Ένζο και Κεβόρκ, κατατίθεται σήμερα παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως. Αίτημα, όπως πολιτογραφηθεί ο Ένζο, ο οποίος κατάγεται από τη Βραζιλία, αφού ο Κεβόρκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η σύμβουλος μετανάστευσης (migration consultant), Νταϊάνα Κάτουρα, ο Ένζο αποφυλακίστηκε την περασμένη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης. «Εκείνο που ζητάμε είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία της απέλασης. Πρόκειται για έναν σύζυγο Κύπριου πολίτη. Εξάλλου, ένα σύμφωνο συμβίωσης έχει την αναγνώριση ενός πολιτικού γάμου. Επομένως μπορεί να αιτηθεί και να λάβει άδεια παραμονής». Για τον σκοπό αυτό η κ. Κάτουρα θα παραδώσει σήμερα στην Επίτροπο Διοικήσεως παράπονο, στο οποίο θα αναφέρει ότι «πρόκειται να χωρίσουν ένα ζευγάρι που είναι μαζί πέντε χρόνια. Που έχει δοκιμαστεί πολύ. Που πέρασε δύσκολες συνθήκες μέσα στη φυλακή. Που αντιμετώπισε πολλή προκατάληψη». Εξάλλου, σημείωσε, εντός του φθινοπώρου θα αποφυλακιστεί και ο σύζυγός του, επομένως θα μπορεί να γίνει η γραφειοκρατική διαδικασία. «Σε ένα γάμο δεν υπάρχει η δυνατότητα να χωρίσεις μια οικογένεια».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής, Σεβασμού και Διαφορετικότητας, Κώστας Γαβριηλίδης, σημείωσε στον «Φ» ότι αναμένεται απόφαση για τη συγκεκριμένη περίπτωση από τον υπουργό Εσωτερικών. «Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να ζητείται απέλαση. Ειδικά, εφόσον η διοίκηση των φυλάκων διαβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν αποτελεί κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Με ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνθήκες της κράτησής του. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα λάβει υπόψη του τα δεδομένα, τη θέση των φυλακών και από τη στιγμή που έχουμε ένα παντρεμένο ζευγάρι δεν θα τους χωρίσει».


Πηγή: Φιλελεύθερος