Κύπρος: Τι είναι τα όπλα taser που θα χρησιμοποιούν οι ΜΜΑΔίτες


Το δικαίωμα στην Αστυνομία να κατέχει όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης παρέχεται στο πλαίσιο της νέας πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τροποποιεί τον περί Πυροβόλων και μη Πυροβόλων όπλων (τροποποιητικός) Νόμος του 2019.

Τι είναι τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (taser)

Πρόκειται για όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό σε περιπτώσεις που πρέπει να διαλυθεί εκδήλωση όχλου, εφόσον κινδυνεύει η ασφάλεια προσώπων ή περιουσιακών στοιχείων.

Tα συγκεκριμένα όπλα θα χρησιμοποιούν μόνο εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας όπως μέλη της ΜΜΑΔ.

Nα σημειωθεί ότι η  Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων έκρινε ότι η χρήση του όπλου τέιζερ (taser) αποτελεί  «μορφή βασανισμού» που ενδεχομένως «προκαλεί τον θάνατο». Το τέιζερ προκαλεί ηλεκτροσόκ στο άτομο εναντίον του οποίου χρησιμοποιείται.

Η ιστορία του Taser

Το πρώτο όπλο “αναισθητοποίησης” εφευρέθηκε το 1974 από τον επιστήμονα της NASA, Jack Cover ο οποίος το ονόμασε TASER, ή αλλιώς " το τυφέκιο Thomas A. Swift Electric", όνομα εμπνευσμένο από ένα σίριαλ της εποχής.

Το όπλο αυτό χρησιμοποιούσε πυρίτιδα και ως εκ τούτου η Διεύθυνση Οινοπνεύματος, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων των ΗΠΑ ταξινόμησε τα Tasers ως πυροβόλα όπλα που πρέπει να δηλώνονται. Όταν τα Tasers “ανακατασκευάστηκαν” για να λειτουργούν με ένα προωθητή αζώτου και όχι με πυρίτιδα, το όπλο έπαψε να ταξινομείται ως πυροβόλο και άνοιξε ο δρόμος για μια πιο ευρεία χρήση του.

Οι πρώτοι που εισήγαγαν στο οπλοστάσιό τους το Τaser ήταν το Τμήμα του Σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες αλλά δεν ακολούθησαν άλλα τμήματα. Μετά από μια ακόμα “βελτίωση” το 2000, το Τaser Μ-26 που μπορούσε να ακινητοποιήσει και τους πιο “σκληρούς” αντιπάλους με μια δόση 50.000 βόλτ, αποτέλεσε το νέο δημοφιλές και μη-θανατηφόρο όπλο στα οπλοστάσια της αστυνομίας των Η.Π.Α.

Σήμερα, περισσότεροι από 9.500 φορείς δικαιοσύνης, σωφρονιστικά ιδρύματα και στρατιωτικοί φορείς σε 43 χώρες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό Taser.

Κομμένα τα όπλα για όσους παίρνουν απαλλαγή από την Εθνική Φρουρά

Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και πήρε τον δρόμο της Βουλής, έχει ληφθεί πρόνοια να μην εκδίδεται άδεια απόκτησης, κατοχής, μεταφοράς οποιασδήποτε κατηγορίας πυροβόλου όπλου σε πρόσωπο που έχει νόμιμα απαλλαγεί από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή έχει τύχει αναβολής εκπλήρωσης τους δυνάμει του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου για λόγους ψυχικής υγείας καθώς και σε πρόσωπο που του έχει απαγορευθεί το δικαίωμα να κατέχει ή χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία σύμφωνα με το άρθρο 14(4) του περί Φυλακών Νόμου.


ΠΗΓΗ:newsbomb.com.cy