Κύπρος: Στη φυλακή ειδικός αστυνομικός για παιδική πορνογραφία


Στη φυλακή για έξι μήνες στάληκε χθες με απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ειδικός αστυφύλακας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες που αφορούσαν παιδική πορνογραφία.

Ο ειδικός αστυνομικός κατηγορείτο για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού, για κατασκευή πλαστού προφίλ, για πρόσκληση παιδιού σε παιδική πορνογραφία και διάδοση πορνογραφικού υλικού. Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2014, μετά από καταγγελία ανήλικης (κάτω των 17 ετών), ότι ο κατηγορούμενος είχε δημοσιεύσει ημίγυμνες φωτογραφίες της στο Facebook. Αυτός αρχικά αρνείτο τις κατηγορίες, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης παραδέχθηκε ενοχή και στις τέσσερις κατηγορίες, ενώ κάποιες άλλες αποσύρθηκαν.  

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως τα εξέθεσε η δημόσια κατήγορος Μάρω Χαραλάμπους, ο ειδικός αστυνομικός είχε δημιουργήσει ψεύτικο προφίλ στο Facebook και εμφανιζόταν ως γυναίκα και στη συνέχεια είχε γίνει «φίλος» με την ανήλικη. Ακολούθως της ζήτησε γυμνές φωτογραφίες της, πράγμα που η νεαρή έπραξε. Όταν όμως αυτή αντιλήφθηκε τι συνέβαινε μπλόκαρε τον 40χρονο ειδικό αστυνομικό, ο οποίος αντέδρασε και άρχισε να την απειλεί ότι θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες. Η νεαρή φοβούμενη τον διασυρμό, προσπάθησε να τις διαγράψει, χωρίς αποτέλεσμα, γι’ αυτό και τον ξεμπλόκαρε, όμως αυτός τελικά προχώρησε στη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στο Fb, αποκρύβοντας το πρόσωπό της.  

Τελικά η νεαρή κατέφυγε στην Αστυνομία, όπου το αρμόδιο γραφείο εντόπισε πως πίσω από το ψεύτικο προφίλ κρυβόταν ο ειδικός αστυνομικός. Μετά από μακράν δικαστική διαδικασία, χθες στο Δικαστήριο Λευκωσίας, δικαστής επέβαλε ποινή εξάμηνης φυλάκισης στον κατηγορούμενο, με την κατηγορία της διάδοσης παιδικού πορνογραφικού υλικού, που είναι και η πιο σοβαρή και μικρότερες ποινές για τις άλλες κατηγορίες.

Το δικαστήριο στην απόφασή του σχολίασε την ιδιότητα του κατηγορούμενου, που είναι ειδικός αστυνομικός, αλλά και τις απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά της ανήλικης ότι θα διέδιδε τις φωτογραφίες της. Ως ελαφρυντικά του κατηγορούμενου, το δικαστήριο βρήκε ότι δεν είχε προηγούμενα, παραδέχθηκε τις πράξεις του και πως είναι οικογενειάρχης.