Κύπρος: Οι προβλέψεις για τους Βρετανούς τουρίστες


Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Δήμητρα Λάντου της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τους Βρετανούς τουρίστες, δείχνουν ότι θα είναι δύσκολη η κάθοδός τους στη χώρα. Κρίσιμη  θα είναι η σημερινή σύσκεψη στο υφυπουργείο Τουρισμού όπου θα συζητηθεί το άνοιγμα της Βρετανίας, ενώ όλοι οι τουριστικοί φορείς θα κάτσουν γύρω από το τραπέζι για να αξιολογήσουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Άγνωστες, μέχρι στιγμής είναι και οι διαδικασίες για την κάθοδό τους στην Κύπρο καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο είναι μεγάλος. Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα έχουν ελεύθερη κάρτα εισόδου για τους Βρετανούς τουρίστες. Επομένως, οι τουριστικοί πράκτορες διαμήνυσαν στους Κυπρίους ξενοδόχους ότι θα στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον των πελατών τους καθότι τα κόστη θα είναι αυξημένα για Κύπρο. Ένα τεστ κορωνοϊού στοιχίζει από 80 μέχρι 200 στερλίνες. Επομένως, για μια οικογένεια το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο για να έρθει στην Κύπρο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι, γιατί ένας Βρετανός τουρίστας να έρθει στην Κύπρο και να μην προτιμήσει κάποια άλλη χώρα που δεν θα του ζητά πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό;

Πάντως, οι ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου και από τη Σουηδία από τις 22 Ιουλίου. Επίσης, η TUI ανακοίνωσε ότι διευρύνει από τις 25 Ιουλίου το πρόγραμμά της προς ελληνικούς προορισμούς και άλλους μεσογειακούς προορισμούς.


Απαισιόδοξοι δηλώνουν πάντως οι ξενοδόχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, καθώς μόνο το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα αλλάξουν πολύ τα δεδομένα μετά την 1η Αυγούστου οπόταν και η Βρετανία θα ενταχθεί στην Κατηγορία Β.

Όπως διευκρινίστηκε, όσοι προέρχονται από χώρες της Κατηγορίας Β, θα πρέπει να έχουν το τεστ εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουν το τεστ στην Κύπρο. Επομένως, ένεκα του ανταγωνισμού στη Μεσόγειο και της δυσκολίας στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων στη Βρετανία, θα υπάρξει δυστοκία στη ροή τουριστών προς την Κύπρο. Στη σημερινή σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος όλες αυτές οι δυσκολίες και οι προβληματισμοί από πλευράς των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων. Εκτιμάται ότι ο υφυπουργός θα αναφερθεί και στη συνδιαφήμιση που θα τρέξει με τους οργανωτές ταξιδιών για να φέρουν όσους περισσότερους τουρίστες μπορούν. 

Κι ενώ όλοι περίμεναν το άνοιγμα της Βρετανίας και της Ρωσίας για κάποια ανακούφιση, μακρινό είναι πλέον το σενάριο υποδοχής Ρώσων τουριστών φέτος στην Κύπρο, καθώς δεν την έχουμε εντάξει ούτε καν στην κατηγορία Γ. Έτσι και η Ρωσία, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας, δεν περιλαμβάνει ούτε την Κύπρο στα δικά της σχέδια. 

Σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας Rospotreb-nadzor (υπηρεσία πρόληψης εξάπλωσης κορωνοϊού), που αποκάλυψε ο Σύνδεσμος Ρωσικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, προτείνεται η επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων στη Ρωσία σε δύο στάδια, καθώς και μία λίστα 13 κρατών. Σε αυτά τα κράτη δεν συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος. Ωστόσο, είναι ένα προκαταρκτικό έγγραφο και γίνονται ακόμα αρκετές διαβουλεύσεις. 


ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ