Κύπρος: Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας σε χιλιάδες σπίτια

Δεκάδες χιλιάδες σπίτια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να παραδοθούν σε ανύποπτο χρόνο στις φλόγες και επιπλέον, όσοι κατοικούν σε αυτά κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους λόγω ηλεκτροπληξίας. Και αυτό, επειδή το «αυτόματο» που υπάρχει στα συγκεκριμένα σπίτια και το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση απώλειας ή βλάβης και έτσι να προσφέρει την αναμενόμενη προστασία, αποδεικνύεται ότι είναι εκτός προδιαγραφών και ακατάλληλο.



Ρεπορτάζ: "Φιλελεύθερος"


Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία Κύπρου που εντόπισε την εισαγωγή και τοποθέτηση σε χιλιάδες σπίτια τέτοιων ακατάλληλων συσκευών, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισύρει την προσοχή των πολιτών στον κίνδυνο που διατρέχουν, τόσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους όσο και τα σπίτια τους, όμως επικαλείται ευρωπαϊκή νομοθεσία που δεν της επιτρέπει να παρεμποδίσει εισαγωγές παρόμοιων ελαττωματικών προϊόντων. Το μόνο ουσιαστικά που μπορεί να κάνει -και το κάνει- είναι ο έλεγχος τέτοιων συσκευών μετά την εισαγωγή και την τοποθέτησή τους σε υποστατικά και όταν διαπιστώσει ότι είναι ελαττωματικά και επικίνδυνα, να εκδίδει ανακοινώσεις ενημέρωσης του κοινού με ταυτόχρονη έκκληση να μην τα χρησιμοποιούν λόγω επικινδυνότητας. Τα «αυτόματα» όμως δεν είναι σόμπες για να τις πετάξουν οι καταναλωτές και έτσι να μην τις ξαναχρησιμοποιήσουν. Τα αυτόματα βρίσκονται τοποθετημένα στην ηλεκτρική εγκατάστασή τους και δεν μπορούν να τα αφαιρέσουν από μόνοι τους. Οι μόνοι που ξέρουν πού βρίσκονται τοποθετημένα τα δεκάδες χιλιάδες ελαττωματικά αυτόματα και πώς να τα αφαιρέσουν, είναι οι ηλεκτρολόγοι που τα τοποθέτησαν, όμως πολλοί από αυτούς αρνούνται να προβούν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Και αυτό, επειδή πιστεύουν ότι θα μείνουν εκτεθειμένοι στους πελάτες τους, διότι θα παραδεχθούν ότι τους τοποθέτησαν ελαττωματικό προϊόν και τους εξέθεσαν σε κίνδυνο. 

  

Όπως πληροφορείται ο «Φ» η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, εντόπισε αυτές τις μέρες και άλλα ελαττωματικά «αυτόματα» που έχουν τοποθετηθεί σε υποστατικά στην Κύπρο και προτίθεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει και άλλες σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις. 

 

Η ΗΜΥ ουσιαστικά καλεί με τις ανακοινώσεις της το κοινό να μη  χρησιμοποιεί τα ελαττωματικά αυτόματα, όμως πρακτικά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, χωρίς την παρέμβαση ηλεκτρολόγου. Το αυτόματο όμως, είναι η κεντρική προστατευτική συσκευή για ηλεκτροπληξία και πυρκαγιά και όταν είναι ελαττωματικό, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας είναι πολύ πολύ μεγάλος.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου Γιώργος Κυριάκου, τα ευρωπαϊκά «αυτόματα» που κυκλοφορούν στην αγορά πωλούνται προς €35 περίπου το ένα, ενώ τα κινέζικα συνήθως πωλούνται προς €15. Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις τιμές πώλησης των δύο προϊόντων, υποδεικνύει και τον λόγο για τον οποίο ηλεκτρολόγοι τοποθετούν τέτοια επικίνδυνα αυτόματα.

 

Πώς γίνεται όμως εκ των υστέρων και μετά την τοποθέτηση τέτοιων αυτομάτων, ο έλεγχός τους; Όπως πληροφορείται ο «Φ», όταν η ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία δεχθεί καταγγελίες από πολίτες, προχωρά στην αγορά τέτοιων «αυτομάτων» και στη συνέχεια τα στέλνει σε διαπιστευμένο κέντρο της Ευρώπης που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για έλεγχο. Εάν το κέντρο αυτό υποδείξει ότι το συγκεκριμένο αυτόματο είναι επικίνδυνο, τότε η ΗΜΥ εκδίδει ανακοίνωση και καλεί τον εισαγωγέα να προβεί σε απόσυρσή του από την αγορά.

 

Η σχετική απόσυρση όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι τα αυτόματα είναι ήδη τοποθετημένα σε υποστατικά και πολλοί ηλεκτρολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν και προχωρήσουν σε αντικατάστασή τους για να μην εκτεθούν ενώπιον των πελατών τους, έστω και εάν η εταιρεία εισαγωγής τους προμηθεύσει με νέα «αυτόματα» που έχουν περάσει το σχετικό έλεγχο ασφαλείας.
Εταιρεία εισαγωγής «αυτομάτων» ρώτησε πρόσφατα την ΗΜΥ τι πρέπει να κάνει προτού προχωρήσει σε εισαγωγή και πάλι από την Κίνα νέων αυτομάτων. Του είπαν να του δώσουν διευθύνσεις τριών διαπιστευμένων κέντρων του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται η ΗΜΥ, για να στείλει σε ένα από αυτά δείγματα για έλεγχο και εάν εξασφαλίσει σχετική έγκριση, τότε να προχωρήσει σε νέα εισαγωγή.

 

Ο σχετικός έλεγχος στα εξειδικευμένα κέντρα στοιχίζει γύρω στα €500 όμως δεν είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την κυπριακή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Οι πιο πρόσφατες προειδοποιήσεις
 

Ο Σύνδεσμος Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου (Σ.Ε.Η.Κ.) ενημέρωσε τα μέλη του, όπως αναφέρει ο πρόεδρός
του Γιώργος Κυριάκου, για τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.


Όπως διαβάζουμε σε αυτές, «έχει εντοπιστεί στην αγορά το πιο κάτω προϊόν, το οποίο δε συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας της οδηγίας για τον Ηλεκτρολογικό Εξοπλισμό Χαμηλής Τάσης (LVD), αφού το 3-pole + N εμπερικλείει ουσιαστικούς και σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας ενώ το 1-pole + N εμπερικλείει ουσιαστικούς κινδύνους ασφάλειας. Ως εκ τούτου, έχει διατάξει την απόσυρσή του από την αγορά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλλαξαν λαμπτήρες σε παραλία μετά από ηλεκτροπληξία

 

Προϊόν:
• Κατηγορία: Εξοπλισμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων
• Είδος: Residual current operated circuit breaker with
overload protection (RCBO)
• Εμπορική επωνυμία: ΕΤ3Κ
• Μοντέλο: EKL5-63
• Χαρακτηριστικά: 230 V (1-pole + N) / 400 V (3-pole + N),
40 A, 300 mA, type S
• Εισαγωγέας: S.D. OROUNTA ELECTRICAL LTD

 

Κίνδυνος: Ηλεκτροπληξία και φωτιά

Προτρέπονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το πιο πάνω προϊόν να μην το χρησιμοποιούν»

  Λούκας Πάρπας